İntörnlük Adı Altında Geçirilen Pislik Bir Sene!

İNTÖRN DOKTOR …

Uygulanan onca adaletsizliği adaletli olarak paylaşmaya uğraşırken kendilerine olan saygılarını yitiren, karakterleri karaktersizliğe doğru evrilen, kazıklanmamak için kazıklamayı öğrenen, kullanırlar diye iyilik etmekten çekinen, bir gram dahi fazla iş yapmamak için hafif davranan, menfaat birliğini arkadaşlık sanan ve gerekirse en yakın arkadaşını bile bir kalemde satabilen, bu işe başlarkenki bütün ideallerini çoktan çöpe atmış, amansız bir rekabetin koynunda debelendikçe hayvanlaşan, kahrolası bir senenin bütün bir ömre sirayetidir intörnler…

Hani şu nefret edilesi, kibirli, paragöz, vicdansız doktor imajı var ya; işte onun müsebbibi intörnlük adı altında geçirilen eğitimden uzak, tamamen insanı kullanmaya yönelik, bu berbat senedir.
Her mesleğe saygımız sonsuzdur ancak bir insana beş sene tıp eğitiminin pratiği bir sene angarya ve ayak işidir, kan almak şeker bakmak ve sonuç yazmak senin en önemli vazifendir dersen; ne kadar çok yaparsan o kadar iyi olursunun en gerizekalı halinde, öğretilen doktorluğun unutturulduğu bir senede, hocanın asistanın hemşirenin tıbbi sekreterin ve hatta temizlik personelinin altında o kişiyi ezersen, doktor olmuş ama adam olamamış bir nesil yetiştirirsin işte..

Tıp camiasının bütün sorunlarının temelinde intörnlük eğitimi yatar. Neden doktorlar kendi aralarında dahi birlik olamaz? Neden para için onurunu satanları çoktur? Neden vatandaş saygıdan çok korku hisseder bir doktorun önünde? Nereden gelir bu küçük dağları ben yarattım havası? Kimdir bu beyaz önlüklü devler? Bunların hepsinin cevabı, intörnlük adı altında geçirilen pislik senede saklıdır.

Bilmenizi istedim.

Serhat Uzman

Serhat Uzman

Yorum bırakın