İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu İki Hekim ABD’nin En Saygın Tıp Kurumuna Üye Seçildi!

Biraz klişe bir cümle olacak ama yine de söylemek istiyorum: Son birkaç aydır bilim dünyasında Türkler resmen döktürüyor. Önce Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Kimya Ödülü’nü almasıyla kabardı göğsümüz. Sonrasında ise fizik dünyasında imkansız denilen bir olayı gerçekleştiren Doç. Dr. Mete Atatüre’yle gururlandık. Son olarak ise Prof. Dr. Murat Günel ve Prof. Dr. Serdar Bulun, ABD’nin en saygın tıp kurumlarından olan ‘Ulusal Tıp Akademisi’ (NAM) üyeliğine seçildi.

Serdar Bulun, liseyi Robert Koleji’nde tamamlamış. Tıp eğitimini ise İstanbul Üniversitesi’nde alan Prof. Dr. Bulun, New York State Üniversitesi’nde kadın doğum ve hastalıkları uzmanlığını aldı.

Serdar Bulun #1 2012 (2)

Kariyeri birçok ödülle dolu olan Prof. Dr. Bulun, ABD’de ana bilim dalı başkanlığına yükselen tek Türk doktor olma özelliğini taşıyor.

Prof. Dr. Murat Günel de 1991 yılında İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra ABD’ye geçerek bilimsel çalışmalarını burada sürdürdü. Moleküler genetik, beyin kanamaları ve damar tıkanıklığı üzerine yüksek ihtisas yapan Prof. Dr. Günel’in Yale Üniversitesi’nde yaptığı araştırma sonucu tespit ettiği beyin kanamasına sebep olan 3 gen, dünyanın en prestijli bilim dergilerinden olan Science tarafından 2010 yılının en büyük 10 buluşundan bir tanesi seçilmişti.

Prof. Dr. Murat Günel

2011 yılında Türkiye’de genetik merkezinin kurulması için çalışmalar yapan Prof. Dr. Günel, başında bulunduğu ekiple birlikte insan beynine şekil vererek zekanın oluşmasını sağlayan ‘laminin-gamma3’ adındaki bir geni keşfetmişti. Bu keşifle birlikte alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların tedavilerinde işe yarayabilecek bir başarının altına imzalarını atmışlardı.

Haber

Yorum bırakın