İşlenmiş Et Kansere Neden Oluyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçtiğimiz günlerde et ve işlenmiş et ürünlerinin tüketiminin kansere yol açtığına dair bir rapor yayımladı.

Raporda Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı bir birim olarak çalışan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın verilerine yer verildi. 10 farklı ülkeden 22 uzmanın bilimsel veriler üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda kırmızı et “insanda muhtemelen kanser nedeni” işlenmiş et de “insanda kanser nedeni” olarak tanımlandı. Buna göre kırmızı et esas olarak bağırsak kanseri ve daha az olarak pankreas ve prostat kanseri ile ilişkili bulundu. Raporda işlenmiş et tüketimi ile bağırsak kanseri gelişimi arasında ise daha kesin bir ilişki olduğu vurgulandı.

Uzmanlar günlük 50 gram işlenmiş et tüketiminin bağırsak kanseri riskini % 18 arttırdığını rapor etti. Dünya Sağlık Örgütü raporunda kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin önerilmemesi gerektiğine dair net ifadeler kullanılmazken kırmızı etin aynı zamanda insan sağlığı için bir ihtiyaç olduğu, dengeli tüketimin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Yorum bırakın