NEZLE YA DA GRİBE EVDE YAPILABİLECEK 9 GÜVENLİ ŞEY

NEZLE YA DA GRİBİ OLAN ÇOCUĞUNUZU RAHATLATMAK İÇİN İLAÇ KULLANMADAN EVDE YAPABİLECEĞİNİZ 9 GÜVENLİ ŞEY

Çoğu aile çocukları burnunu çekmeye başladığında bir eczaneye koşmayı tercih edebilir. Ama reçetesiz satılan antigriballer ve öksürük şurupları 2 yaş altında kesinlikle kullanılmamalıdır ve 6 yaş altında çocuklarda ciddi zarar verebilirler.
Çocuğunuzda nezle,grip ya da öksürük varsa bu ev yöntemlerini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Nezle ya da grip yaklaşık 10 gün sürer. Bu yöntemlerin hiçbiri bu süreyi kısaltmayacak ama çocuğunuzun daha rahat ve iyi hissetmesini sağlayacaktır.


1. BOLCA DİNLENME (TÜM YAŞLARDA)


Bir enfeksiyon ile savaş enerji gerektirir. Çocuğunuz dinlenirken iyileşir. Bu nedenle yapması gereken en önemli şey budur. Stresin de hastalıkta etkin bir rol aldığı artık kanıtlandı. Bu nedenle çocuğunuz okul, arkadaşlar ya da ev içi bir hadiseden dolayı baskı altında ise ona biraz zaman verin ve bu konularda onu rahatlatmaya çalışın.
Peki bir çocuğun dinlenmesini nasıl sağlayacağız?
İşte televizyona izin vereceğiniz zamanlar geldi. Sevdiği bir programı izlemesine izin verin. Ya da ona yeni bir boyama kitabı, boya ya da yatakta yapabileceği bir yapboz alın. Elbette her zaman yatakta kalmak onu sıkacaktır. Ara sıra hava el verdiği sürece onu dışarıda rahat edebileceği bir yere götürebilirsiniz. Eğer dışarı çıkamayacaksanız evin içinde çarşaflarla çadır yapmak gibi ilgisini çekebilecek bir takım değişiklikler yapabilirsiniz. Ona kitap okuyabilir ya da birlikte el oyunları oynayabilirsiniz. Telefonu ona vererek büyükanne, dede gibi sevdikleriyle sohbet etmesine izin verebilirsiniz.


2. BUHARLI HAVA (TÜM YAŞLARDA)


Nemli hava solumak burundaki akıntıyı gevşetmeye yardımcı olur. Ilık bir duş buna ek olarak çocuğunuzun gevşemesini de sağlar.
Çocuğunuzun vaktini geçirdiği odaya bir buhar makinesi koyabilirsiniz.
Ona ılık bir banya yaptırabilirsiniz. 2 yaşından büyükse banyo suyuna ya da buhar makinesinin suyuna birkaç damla viks ya da mentol ekleyebilirsiniz.
Eğer banyo için uygun bir zaman değilse banyoda sıcak suyu açın. Kapıyı kapatın ve kapının altındaki boşluğu bir havlu ile kapatın ve yarattığınız bu saunada 15 dakika geçirin( yanınıza bir iki kitap ya da oyuncak almayı unutmayın)


3. SERUM FİZYOLOJİK DAMLALARI VE BURUN ASPİRATÖRLERİ


Serum fizyolojik damlaları reçete gerekmeksizin eczanelerden alabilir ya da evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için 200 ml(bir su bardağı) suda yarım çay kaşığı tuz eritmeniz yeterli. Ancak bakteri üremesinin önüne geçmek için her gün mutlaka yenisini hazırlayın.


4. BUHARLAŞAN LOSYON, BALM VEYA DAMLALAR (YANİ VİKS ) (3 AY VE ÜZERİ)


Viks çocukların geceleri daha iyi uyumalarına yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda viksin burun açıcı etkisinin olmadığı ancak burunda serinletici bir etki yarattığı ve daha rahat nefes almaya yardımcı olduğu gösterildi. Artık 3 ay ve üzerinde kullanılmak üzere doğal üretilen vikslere ulaşmak mümkün. Bunları alırken içinde 2 yaş altında kullanılmaması gereken mentol ve kafur OLMAMASINA dikkat edin. Yine de satın almak istemezseniz evde kendiniz de yapabilirsiniz. (Tarifi ilerleyen günlerde…)
Viksle çocuğunuzun göğsünü, boynunu ve sırtını ovun. Ciltteki açık yaralardan uzak tutun ve göz, ağız,burun ve aslında tüm yüze uygulamayın.


5. EKSTRA SIVI (6 AY VE ÜZERİ)


Sıvı alımını arttırmak çocuğun sıvı kaybetmesini önler ve burun akıntısının yoğunluğunu azaltır. Sadece su bu iş için mükemmeldir ama su içmeyi reddeden bir çocuğunuz varsa ona doğal meyve suları verebilirsiniz.
6 aylıktan küçük bir bebeğiniz varsa sadece anne sütü vermeye devam edin. 6 aydan küçük bebekler suya ihtiyaç duymazlar ve çok fazla su onlar için zararlı olabilir.


6. TAVUK ÇORBASI VE DİĞER SICAK İÇECEKLER (6 AY VE ÜZERİ)

Sıcak içecekler yatıştırıcı ve burun tıkanıklığını azaltıcı etkiye sahiptir. İnanması zor ama çalışmalar özellikle tavuk çorbasının ağrı, halsizlik, tıkanıklık ve ateş gibi grip şikayetlerini azalttığı gösterilmiş. (University of Nebraska)
Çocuklar için güvenli olan başka bitkisel çaylar da mevcut ancak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
6 aylıktan küçük bir bebeğiniz varsa sadece anne sütü vermeye devam edin. 6 aydan küçük bebekler suya ihtiyaç duymazlar ve çok fazla su onlar için zararlı olabilir.


7. BAŞI YÜKSELTMEK (12 AY VE ÜZERİ)


Dinlenirken çocuğunuzun başını yükseltmek daha rahat nefes almasını sağlar.
Eğer bebeğiniz beşikte yatıyorsa başının altına birkaç havlu veya ince bir yastık yerleştirin. Beşiğin ayaklarını yükseltmeyin. Bu beşiği dengesizleştirir ve düşmelere yol açabilir.
Eğer çocuğunuz yatakta yatıyorsa ekstra bir yastık kullanabilrsiniz ama pek çok çocuğun “deli yattığını” ve gece boyu çok hareket ettiğini düşünürsek yatağın baş kısmındaki ayaklarını yükseltmek hem daha etkili hem de çocuk için daha rahat olacaktır.
Nerede yatarsa yatsın yükseltmeyi fazla abartmayın. Eğer gece çok hareket eden bir çocuksa ayakları başından yüksek konuma gelebilir ve amacımızın tam tersini yapmış oluruz.
Bir başka fikir ise ARABA KOLTUĞUNDA UYUTMAK. Bu yarı yatar pozisyon onu rahat ettirir.


8. BAL ( 12 AY VE ÜZERİ)


Bal boğazı kaplayarak ve yumuşatarak öksürüğün azalmasını sağlar. Bal sıkça oda ısısında sertleşir. Yumuşatmak için çok kısa süre mikrodalgaya koyabilir ya da bir kaba su koyup bal kavanozunu içine yerleştirebilirsiniz.
Yarım ya da bir çay kaşığı bal yeterli. İsterseniz biraz C vitamini desteği ve daha yumuşatıcı bir etki için balı sıcak suya ekleyip üzerine limon sıkabilirsiniz.
Bal verdikten sonra çocuğunuzun dişlerini fırçalamayı ihmal etmeyin.
Unutmayın bal vermek için çocuğunuzun en az 1 yaşında olması gerekir.


9. TUZLU İLE GARGARA (4 YAŞ VE ÜZERİ)


Bu uygulama boğaz ağrısı gidermede oldukça etkilidir aynı zamanda boğazdak mukusun temizlenmesini de sağlar.
Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Eğer çocuğunuz tadını seviyorsa biraz limon da sıkabilirsiniz.
Önce sadece suyla deneyin. Ona başını geriye doğru atmasını ve suyu yutmadan boğazında tutmasını söyleyin. Bunu yapabilirse boğazıyla ses çıkarmaya çalışmasını söyleyin ve ona gösterin. Suyu yutmadan nasıl tüküreceğini ona gösterin.

Uzm Dr Hande Namal Türkyılmaz


Kaynak: Doktorumla Büyüyorum Facebook Sayfası

Yorum bırakın