El Yazısına Evet Diyorum

Son günlerde soysal medyada sık sık karşımıza çıkan “OKULLARDA EL YAZISI ÖĞRETİLMESİNİ İSTEMİYORUM, ÇÜNKÜ İNCE MOTOR GELİŞİMİ TAMAMLANMAMIŞ ÇOCUKLAR KENDİLERİNİ BECERİKSİZ HİSSEDİYOR” sloganıyla bir kampanya yürütülüyor.

Peki iş bu kadar basit mi? Bir şeyin geri dönüşümsüz olarak kaldırılması için sadece tek bir bakış açısı yeter mi?
Daha önce ince motor gelişim evrelerini paylaşmıştım. Geneliklle erişkin tipi kalem tutuşu 4,5 yaşında başlar. Bunu geliştirmek için ise söylenin tam aksine el yazısı, kitap harfleriyle yazmaktan çok daha faydalıdır. El yazısının faydaları bununla da sınırlı değil. Öyle ki bundan bir yıl önce TİME dergisinde bile artık Amerika’da çok az okulda öğretilen el yazısının geri getirilmesi için bir çağrı yapıldı. Ama sanırım her zaman olduğu gibi kıymetini anlamak için o şeyi önce kaybetmek gerekiyor.

Kognitif yani bilişsel gelişim için el yazısı önemlidir, çünkü beyine fonksiyonel olarak özelleşmeyi öğretir. Bir çocuk el yazısı ile yazmayı tekrarlayarak öğrenirken ince motor, görsel ve dokunsal yeteneklerini bütünleştirebilir. Bu çoklu-duyusal deneyim, bilişsel ve fonksiyonel gelişimi destekler.

EL YAZISI VE DİSLEKSİ
Daha da heyecan verici olan ise el yazısının disleksinin semptomlarını azalttığının kanıtlanmasıdır. Disleksi beynin dil ve işitsel alanları arasındaki iletişimsizlikten kaynaklanır ve el yazısı ile çocuğun kendine özgü yazması bu iletişimsizlikteki problemin çözümüne yardımcı olur. El yazısı ile yazmak öğrenme ve hafıza arasında daha güçlü bir bağ kurar.
El yazısı öğrenen çocukların okuma ve konuşma testlerinde kitap harfleri ile yazmayı öğrenen çocuklardan daha başarılı olduğu gösterilmiş. Bu el yazısı kullanan çocukların kelimeleri harf harf değil bir bütün olarak görmesinden kaynaklanıyor. Kelimeyi bir bütün olarak görmekse dislekside özellikle önem kazanıyor.

BEYİN HASARINDA EL YAZISI
Çok çarpıcı bir bilgi daha. Beyin hasarı almış ve okuma ve yazma fonksiyonlarını yitirmiş kişilerin el yazısını anlayabildikleri gösterilmiş.

EL YAZISI VE YARATICILIK
El yazısı görsel güzelliğiyle de yaratıcılığı tetikler.

Kısacası; el yazısı terk edilecek değil desteklenecek bir öğretim biçimidir.

El Yazısına Evet Diyorum” üzerine 5 yorum

  1. El yazisi ile yazmak ve duz yazi ile okumak arasindaki farkla ilgili gorusunuz nedir? 4 sene el yazisina zorlanip sonraki yillarda duz yaziya izin verilen cocuk adina soruyorum. A bir de varsa disleksi baglantisinin kaynagini rica ediyorum. Kim nasil bir arastirma yapmis goreyim.
    Cunku disleksili bireylerde oyle bir basari yok.

    Beğen

  2. Disleksi konusunda kaynağı bende rica ediyorum. Öğrenme güçlüğü çeken kaç kişiye ait yazı örneği gördünüz bunu da merak ediyorum. Madem bu kadar faydalı, neden sonraki okul hayatında devam edilmiyor. Konunun uzmanı gibi yazdığınıza göre, sorularımız basit kalabilir. Aslında kişisel algılamayın, biraz öfke ile yazıyorum. Yaklaşık bir saat önce ilk okul 3. sınıfa giden kankamın öğrenme güçlüğü sebebiyle yazabildiğini ama okuyamadığımı fark ettim.

    Beğen

  3. Okullara gidip kendi gozlerinizle gözlem yapıp ondan sonra bu tarz bir yayın yapmanız daha doğru olur doktor hanım.

    Beğen

  4. 24 yıllık öğretmenim eski sistemde de çok sayıda öğrenci okuttum. Geç okudular ama hem hızlı hemde anlayarak. Şimdi yine birinci sınıfı okutuyorum çocuklar geçen yıllarda olduğu gibi harfleri bağlama ve harflerin benzerliklerinden bu muydu, şu muydu diye duraklayarak okuyor. El yazısı 2. 3. sınıflarda seçmeli olarak okutulabilir, karşı değiliz.Ders kitapları düz(kitap yazısı)yazı, gazeteler, bilgisayar klavyeleri , okul dışına çıktıklarında market tabelaları düz yazı, el yazısı öğret, kitaptan düz yazısı okusun yazık değil mi çocuklarımıza, bu ne çelişki.

    Beğen

  5. Burda kulaktan dolma bayat bilgiler vermek yerine yıllardır sınıfa giren öğretmenleri dinlemenizi tavsiye ederim doktor hanım.hicbir olumlu tarafının olmadığımı yıllardır bizzat yaşayarak görüyorum.

    Beğen

Yorum bırakın