DEÜ Tıp Fakültesi’nde bilim dışı ‘Homeopati’ etkinliği!

İzmir’de DEÜ Sağlık Yerleşkesi’nde yarın düzenlenecek olan “Homeopati” etkinliği, öğretim üyelerinin tepkisiyle karşılaştı. Bilimsel ve klinik olarak yararı kanıtlanamayan “Homeopati”nin bilim dışı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İzge Günal, “Bunun bir adım sonrası sülükle tedavidir” dedi.

“BİR ADIM SONRASI SÜLÜK VE HACAMAT MI?”

DEÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzge Günal, homeopatinin bilim dışı bir alan olduğunu ifade ederek, “Bir bilim kuruluşuna böyle etkinlikler yakışmıyor” dedi. Homeopatinin yararının bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmadığını ifade eden Prof. Dr. İzge Günal, “Bilimsel değildir, bilim dışıdır. Bugün bir üniversitede, bilim kuruluşunda homeopati etkinliği düzenleniyorsa, bunun bir adım sonrası sülük ve hacamat tedavisi olabilir” diye konuştu.

HOMEOPATİ DİYE BİLİMSEL BİR ALAN, DAL, DERS YOK”

Sunumu yapacak olan kişinin bazı basın yayın organlarında “Homeopati Uzmanı” olarak anıldığını hatırlatan Prof. Dr. Günal, “Tıp fakültelerinde böyle bir dal, alan, ders yoktur. Dolayısıyla homeopati uzmanlığı diye bir uzmanlık da yoktur. Bu tarz etkinlikler, ülkenin genel siyasi atmosferinden, bilime ve bilimsel olana düşmanlık ikliminden ayrı değerlendirilemez. Ne yazık ki bilim dışılık üniversitelerimize de bu yollarla girmektedir” dedi.

HOMEOPATİ NEDİR?

Yararının henüz bilimsel ve klinik olarak kanıtlanamadığı homeopati, bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek maddelerin çok düşük dozlarda hastaya verilmesiyle tedavi edilebileceği inancına dayanan bir alternatif tıp yöntemidir. Homeopatik ilaçlar genellikle herhangi bir aktif madde barındırmadıkları için zararsız kabul edilirler. Fakat bu ilaçların geleneksel tıbbın yerine kullanılması hastaları tehlikeye atabilir. Homeopati alternatif tıp kategorisine giren bir tedavi çeşididir ve kullanılmadan önce mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Kaynak: Haber sol

 

Yorum bırakın