Op. Dr. Fatih IRMAK yazdı: Estetik Burun Cerrahisi

Burun estetiği hem kadınlarda hem de erkeklerde, ülkemizde ve dünyada en sık yapılan ve tartışmasız en popüler estetik ameliyattır.

Rhinoplasty – Estetik Burun Cerrahisi

Rhinoplasty burun görünümünü iyileştirmek için yapılan şekil verme operasyonlarıdır. Bu cerrahi işlemde amaç burnun fonksiyonel durumunu da göz ardı etmeyerek, şekil bozukluğunu düzeltmektir. Burnun bebeklikte ve çocuklukta olan güzel görünümü yaş ilerledikçe, özellikle ergenlik çağından sonraki dönemlerde bozulabilmektedir. Burundaki şekil bozukluğunun bir diğer sebebi ise geçirilmiş travmalardır.

İdeal ya da mükemmel bir burun yoktur, fakat her insanın yüz şekline uygun bir burun şekli vardır. Burun estetiği ameliyatlarının popülerliğini henüz kazanmadığı yıllarda her insana aynı şekilde standart ameliyatlar yapılmaktaydı, fakat günümüzde tecrübeli ellerde kişinin yüz şekli ve anatomisi, yaşı, cinsiyeti ve hatta mesleği göz önüne alınarak burun ameliyatları yapılıyor. Erkek burnu ile kadın burnu arasındaki anatomik farklılık ameliyat esnasında göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. Örneğin erkeklerde burun sırtı daha düz ve uzun bırakılınca erkeksi özellikler ön plana çıkarılmış olmaktadır. Kadınlarda ise minyon ve daha yuvarlak yüz hatlarına sahip biriyle, daha uzun yüze sahip ve beden olarak daha uzun hastalara yapılacak burun şekli de farklılık içermektedir. Büyük bir burnu küçülttüğümüzde burun kanatları orantısız bir şekilde büyük kalabilmektedir. Gereken durumlarda, ameliyatın son aşamasında burun kanatları da küçültülebilmektedir, burnun üç boyutlu bir organ olduğu asla unutulmamalıdır.

Burnun görüntüsü kadar fonksiyonel durumu da önemlidir, görüntüsü mükemmel olan bir burun fonksiyonel değilse bir şeyler yarım kalmış demektir. ─Op. Dr. Fatih IRMAK

Operasyon sonrası görünümün

doğallıktan uzak olmadığı durumlar artık daha çok tercih edilmektedir. Bütün planlamalar ve hedeflenen görsel sonuç operasyon öncesinde kişiyle birlikte belirlenir; kişinin mevcut anatomisine en uygun sonuç birlikte kararlaştırıldığında operasyon sonrası dönemdeki memnuniyet daha da artacaktır. Burunda şekil bozukluğu olan
kişilerin bir kısmında nefes almada güçlük şikayeti de mevcuttur. Estetik burun ameliyatı ile aynı seansta hava yollarındaki ve burun orta hattındaki eğrilik ve tıkanıklık açılabilmektedir. Operasyon öncesinde nefes almadaki güçlük doktorunuza bildirilmeli, gerekirse ek görüntüleme yöntemleri istenecektir. Burnun görüntüsü kadar fonksiyonel durumu da önemlidir, görüntüsü mükemmel olan bir burun fonksiyonel değilse bir şeyler yarım kalmış demektir.

Ameliyat ve Sonrası

Eskiden kullanılan ve çıkarılırken ağrı ve telaşa yol açan tamponlar artık günümüzde kullanılmamaktadır. Eskiden daha uzun süre tutulan burun alçıları yerine artık plastik alçılar kullanılmakta ve daha kısa süre tutulmaktadır. Ameliyattan sonra ağrı çok beklenen bir durum değildir, ilk günlerde hafif morluk ve şişlik beklenmekle birlikte genellikle 1 hafta sonra normal yaşantıya dönülebilir. Burundaki şişlik genellikle gittikçe azalarak 1. ayın sonuna kadar devam eder. Ameliyat sonrası ilk 1-2 gün 15’er dakikalık periyotlarla buz uygulaması bu şikayetlerin daha çabuk gerilemesine yardım edecektir. Fakat burun kemiklerinin yeni şekline adaptasyonu ve kemik-kıkırdak iyileşmesinin tamamlanması için 6 ay-1 yıl süre geçmelidir. Ameliyat sonrası genellikle 1.haftada bütün dikişler, plastik alçı
ve burun içerisine konulan silikon destekler alınır.

Burun estetiği operasyonları sonrasında yüksek efor (koşma, yüzme, ağırlık kaldırma vs.) gerektiren hareket ve sporlardan en az 2 hafta kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası dönemde 8 hafta süre ile burnu darbelerden korumak ve makyaj yaparken, yüzünüzü yıkarken nazik ve dikkatli olmak gereklidir.  Aynı zamanda eğer gözlük kullanıyorsanız, burundaki plastik atel çıkarıldıktan sonra gözlük kullanımına 2-3 ay dikkat edilmeli, buruna gözlüğün temasından
kaçınılmalıdır.

İstenilen sonuca ilk ameliyatta ulaşılmalıdır, ufak sorunlar ikinci ameliyatta giderilebilir. Fakat ilk ameliyattan sonra her geçirilen operasyon başarı şansını düşürür ve tekrarlayan operasyonlar komplikasyon ihtimalini arttırır. Revizyon ameliyatları burundaki şekilsel sorunlar ve nefes almadaki zorluk için de yapılabilir.

Kontrol Önemli

Biz plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları; dokuya maksimum saygıyla ameliyatı gerçekleştirmemize rağmen her şey istediğimiz gibi olmayabilir. Bu yüzden operasyon sonrası dönemde hekiminizin size belirttiği şekilde kontrollere gelip, farkına vardığınız en küçük problemi dahi operasyonunuzu gerçekleştiren cerrahınıza bildiriniz. Sigorta kurumu ödeme kapsamında olmamakla birlikte burun estetiği ve diğer bütün estetik girişimler plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahinin hizmet verdiği devlet hastanelerinde de yapılabilmektedir.

Sağlıcakla kalın…

Op. Dr. Fatih Irmak
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

Op. Dr. Fatih Irmak’ın Instagram Hesabı


Yorum bırakın