Çocuklarda Domuz Gribi (H1N1) hakkında sorularınız ve cevapları

DOMUZ GRİBİ NEDİR? DİĞER GRİPLERDEN FARKI NEDİR?

* Domuz gribi diğer griplerdeki gibi sadece VİRÜSTÜR. Diğer griplerden FARKI YOKTUR. Bildiğiniz diğer griplerden daha tehlikeli değil, daha bulaşıcı değil, daha fazla zarar vermez, daha öldürücü değildir. Virüs arabanın markası ise, H1N1 denen ifade ise arabanın modelidir. (Örneğin: Ford Focus domuz gribi ise Ford Mustang Kuş gribidir, gibi…)

ÇOCUĞUMU DOMUZ GRİBİNDEN NASIL KORURUM?

* Korunmak için iyi beslemeniz, bol su içirmeniz, kalabalık ortamlara sokmamanız, temizliğe dikkat etmeniz, ellerinizi sık sık yıkamanız, evinizi havalandırmanız, istirahat ettirmeniz, kalabalık ortamlarda maske takmanız yeterlidir. Özel temizlik malzemeleri kullanmanıza gerek yoktur. HER YIL GRİP AŞINIZI YAPTIRINIZ.

NEDEN HABERLERDE “TEHLİKELİ” “KARANTİNAYA ALINDI” “AMAN DİKKAT EDİN” DİYORLAR ÖYLEYSE?

* Çünkü medyatik bir konu, halkı heyecanlandıracak haberler reyting yapar. Çünkü ilaç firmaları bu şekilde haberler yapılmasını çok seviyor, çünkü bu serbest piyasa ekonomisi. Sağlık Bakanlığı-Dünya Sağlık Örgütü-Doktorlar defalarca kez DOMUZ GRİBİNİN DİĞER GRİPLERDEN FARKLI OLMADIĞINI, DİĞER GRİPLERDE NE YAPILMASI GEREKİYORSA DOMUZ GRİBİNDEDE AYNINI YAPMANIZIN YETERLİ OLDUĞUNU açıkladı. KORKMANIZA GEREK YOK !

ÇOCUĞUMUN GRİP OLDUĞUNU ANLAYABİLİR MİYİM? DOMUZ GRİBİNİN BULGULARI NEDİR? DOMUZ GRİBİ OLAN ÇOCUKTA HANGİ ŞİKAYETLER OLUR?

* Hayır siz domuz gribi olduğunu anlayamazsınız. Grip tanısı koymak hekimler için dahi zordur. Önemli olan GRİP tanısı koymak değil, bu gribin vücuda herhangi bir yan etkisi olup olmadığını anlamaktır. Grip (=Domuz Gribi) olduğunda çocuğunuzda Ateş, öksürük, burun akıntısı, vücut ağrısı, kusma, ishal olabilir. Ateş 4-5 gün sürebilir ve 39-40 dereceleri bulabilir. Ateşe bağlı havale geçirebilir (her hastalığın ateşinde havale görülebilir, gribe özel değildir, havale tehlikesiz bir durumdur). Hastalık hali 10 güne kadar uzayabilir,  Bu şikayetler HER gripte görülen şikayetlerden farklı değildir.

GRİBİN ÇOCUĞUMA ZARAR VERDİĞİNİ NASIL ANLARIM?

* Çocuğunuzda; Hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, Ciddi beslenememe-susuz kalma, bayılır gibi olma, uykuya meyil etme, aşırı huzursuzluk, ateşle beraber döküntü görülürse doktor kontrolüne gidin

ÇOCUĞUMDA GRİP ŞİKAYETLERİ BAŞLADI ACİL SERVİSE GİTMELİ MİYİM?

* İlk tanı dışında her ateşi çıktığında doktora gitmenize, çocuğu diğer hastaların arasına yeniden sokmanıza, evdeki istirahatini bölmenize, onu daha da hasta etmenize gerek yok. Eğer başlangıçta genel durumu iyi, ateşi 39 larda değilse, sadece hafif ateş ve burnu akıyor-hapşırıyor ise ACİLE başvurmanıza gerek YOKTUR.

DOMUZ GRİBİNİN TESTİ VAR MI? ÇOCUĞUMA TEST YAPTIRAYIM MI?

* Rutin uygulanan bir testi yok, tam kan testi-idrar testi ile tanı konmaz. Burun ya da boğazdan özel olarak örnekler alınır, özel testlere tabi tutulur, sonuçları bir kaç gün içinde çıkar. Sadece özel durumlarda yapılır. ASLA her domuz gribi şüpheli hastaya yapılmaz (zaten yapılamaz). Kısacası çocuğum domuz gribimi (H1N1) diye test yapmaya gerek yoktur. Domuz gribi (H1N1) olması tedavi ve tanıyı değiştirmez. Bu özel testler; pahalı ve özellikli durumlar dışında gereksizdir. Diyelim hayli zenginsiniz ve özel bir hastanede test yaptırmak istiyorsunuz. Eğer doktor “gerek yok” diyorsa bu parayı bağış için kullanmanız daha faydalı olur.

DOMUZ GRİBİNİN TEDAVİSİ VAR MI? DOMUZ GRİBİ MİKROBUNU ÖLDÜREN BİR İLAÇ VAR MI?

* Özel bir tedavisi yok, gerekirse ateş düşürüzü, burun açıcı kullanın. Bol sıvı tüketmesini, beslenmesini sağlamaya çalışın. Tedavide kullanılan, virüsün üremesini engelleyen bazı ilaçlar var ancak sadece özel durumlarda ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır yoksa tehlikelidir, gereksizdir, pahalıdır, tadı çok kötüdür.

DOMUZ GRİBİ BULAŞICI MIDIR? NASIL BULAŞIR?

* Evet bulaşıcıdır. Hapşırık, aksırık, akıntılar ile el ve yakın temasla bulaşır. Bulaşma şikayetler başlamadan 1 gün önce (yani grip olduğunuzu anlamadan önce) ve şikayetler başladıktan 1 hafta sonraya kadar bulaşıcıdır.

ÇOCUĞUMA DOMUZ GRİBİ BULAŞMASINI NASIL ÖNLERİM?

* Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın. Hapşırık-Öksürükte ağzınızı mendil ya da kolunuzla (elinizle değil) kapatın. Salgın döneminde olabildiğince kalabalık yerlere girmeyin, çocuğunuzu sokmayın. Diğer insanlarla yakın temasta bulunmayın, çocuğunuzun yakın temasta bulunmasını önleyin.

DOMUZ GRİBİ HANGİ ÇOCUKLARDA TEHLİKELİDİR?

* Çocuğunuzda ciddi kan ya da organ hastalığı, kalp hastalığı, astım ve kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek hastalığı varsa. Bebeğiniz 3 ay altıysa HER grip gibi domuz gribide diğer sağlıklı çocuklara göre daha ciddi seyredebilir.


Yorum bırakın