@doktorlarsitesi Farkıyla 1 Dakikada Haftanın Sağlık Özetleri

02-09 Ocak 2016 Tarihleri arasında Tıp ve Sağlık Dünyasında Yaşanan Gelişme ve Haberlerin Özetini 1 dakikada aşağıdan okuyabilir, kaçırdıklarınızı gözden geçirebilirsiniz.


  • 1. EN BİLİMSEL EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ELAZIĞ ÇIKTI: Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Kurumu 2004-2014 arasındaki dönemde eğitim araştırma hastaneleri (EAH) nin bilimsel yayın ve atıf incelemelerini yaptı. Buna göre Hastane bazlı yapılan değerlendirmede eğitici personel başına düşen makale sayısında 14,3 makale ile Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Eğitici personel başına düşen asistan sayısında 16,11 asistan ile İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, eğitici personel başına düşen atıf sayısında 17,5 atıf ile Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ilk sırada yer aldı.

 


  • 2. ÇOCUK DOKTORU TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ: Midyat’ta, yoldaki gizli buzlanma nedeniyle sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu bir araç yoldan çıkarak şarampole yuvarlandı. Kaza sonucu Uzm. Dr. Nuri Onur Azizoğlu (35) hayatını kaybetti.

  • 3. TERÖR BÖLGESİNDE ÇALIŞAN SAĞLIKÇILARA YÜKSEK MAAŞ: Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, terör bölgesinde canlarını tehlikeye atarak görev yapan sağlık çalışanlarına ayrıcalık tanınacağını özellikle maaşların artırılacağını açıkladı.

  • 4. HAFTANIN GÖRSELİ: Facebook sayfamızda paylaşılan  bu fotoğraf 750 bin kişiye erişimle Haftanın En Çok Beğenilen görseli oldu.

#DSNgörsel Doğumsal kalp hastalığı olan 13 aylık bir bebeğe yapılan kalp nakli sırasında çekilen görüntü.

Posted by DoktorlarSitesi.NET on 3 Ocak 2016 Pazar

 


  • 5. TIP ÖĞRENCİLERİ YILIN ENLERİNİ SEÇİYOR: 5.Tıp Öğrencileri Sempozyumu’nda “Yılın Enleri Töreni” kapsamında tıp öğrencilerinin isteği doğrultusunda bir yıldızlar geçidi yapılacaktır! 6-7 Şubat 2015 tarihlerinde yer alan “İnsani Yardım” Temalı 5.Tıp Öğrencileri Sempozyumu Maltepe Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği ev sahipliğinde İstanbul’ da gerçekleşecektir. www.enler.turkmsic.net adresinden oy kullanabilirsiniz.

  • 6. TIP KONTENJANLARI DONDURULARDAK: Hekim açığını kapatmak için son yıllarda tıp fakültelerinin sayısı ve öğrenci kontenjanların artırıldığına işaret eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu kontenjanlarla uzun süre öğrenci alınması halinde ilerleyen yıllarda bu defa hekim fazlalığının gündeme gelebileceğine dikkati çekti. Müezzinoğlu, ” Tıp fakültelerinin kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız ki çok öğrenci alarak yarın çok mezun vermek ve sonra da ‘çok mezunu ne yapacağız’ demek gibi bir fotoğrafla karşılaşmayalım” dedi.

  • 7. HAFTANIN VİDEOSU: Facebook sayfamızda 250 bin görüntüleme ile haftanın en çok izlenen videosu

  • 8. YENİ BİR ASİSTAN HEKİM EYLEMİ KAPIDA: Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi asistanları, hastanelerinde uygulamakta olan nöbet ücretlerinin ödenmemesi, yönetmelikte belirtilen döner sermaye kat sayılarına göre uygunsuz şekilde düşük döner sermaye verilmesi ve mahkeme kararı olmasına rağmen branş dışı acil serviste usulsüz nöbet tutturuldukları iddiasıyla Dekanlığa dilekçe verdi.

  • 9. TIP ÖĞRENCİLERİNİ ÜZEN KARAR: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından 26-28 Şubat 2016 tarihlerinde yapılması planlanan, bilimsel program ve sosyal programın belirlendiği, duyurularının yapıldığı, yurtiçi ve yurtdışı sunum yapacak hocaların ayarlandığı, neredeyse tüm hazırlıkların bittiği 3. Uluslararası Tıp Öğrenci Kongresi ‘Maddi Yetersizlikler’ gerekçe gösterilerek iptal edildi! DEKANLIĞIN AÇIKLAMASI

  • 10. TIP FAKÜLTESİNDE HUKUK DERSİ: Türkiye’de ilk olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi’nde başlatılan “tıp hukuku” dersine OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan girdi.

  • 11. DOĞUM KONTROL HAPI KULLANIMININ BEBEKTE ANOMALİ GELİŞME RİSKİNİ ARTIRMADIĞI ORTAYA ÇIKTI: Doğum kontrol hapı kullanırken gene kalanlarda veya gebelikten hemen önce doğum kontrol hapı kullanan kadınların bebeklerinde anomali riskinin artmadığı BMJ’de yayınlanan bir araştırma ile ortaya kondu. ARAŞTIRMANIN DETAYI

  • 12. SAĞLIK BAKANLIĞI GRİP İÇİN UYARDI: Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğu imzası ile bugün vatandaşlara toplu SMS gönderildi. Mesajda ise, “Gripten korunmak elimizde. Kişisel hijyene dikkat edin, sık sık el yıkayın, yeterli ve dengeli beslenin. Sağlık Bakanı Dr. M. Müezzinoğlu” ifadelerine yer verildi.

  • 13. YENİ DOÇENTLİK KRİTERLERİ YAYINLANDI: Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), 33 bin 323 yardımcı doçenti yakından ilgilendiren bir düzenlemeye gitti. Buna göre artık adayların makalelerine, atıflarına, patentlerine, lisans üstü tez danışmanlığına kadar tüm faaliyetlerine puan verilecek. Sosyal bilimler, mühendislik gibi her alan için kriterler farklı olsa da her adayın ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış en az bir makalesi bulunup, bilimsel toplantıya katılması, eğitime destek vermiş olması gerekiyor. Yeni kriterler Ekim 2016 itibariyle uygulanmaya konulacak. YENİ KRİTERLERLE DOÇENTLİK ZORLAŞTI MI KOLAYLAŞTI MI?

  • 14. TÜRK BİLİM İNSANLARI YERLİ MALI YAPAY KAN ÜRETTİ: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Anadolu Üniversitesi’ndeki değerli bilim insanlarının başını çektiği ve Tübitak’a sunulan Multidisipliner Araştırma Projesi önerisi kapsamında tamamen yerli hemoglobin bazlı yapay kan üretiminde ön çalışmalar başarı ile tamamlandı.

  • 15. YIPRANMA PAYI BU YIL ÇIKACAK: Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına verilmesi öngörülen yıpranma payına ilişkin, “Sağlık çalışanlarımıza, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, başta AK Parti olmak üzere bizim bir taahhüdümüzdür. İnşallah, en kısa zamanda gerçekleştirmek üzere hep dosyamızda duruyor. Bu yıl başarmayı arzu ediyoruz” dedi.

  • 16. TÜRKİYE RADYOLOJİK GÖRÜNTÜLEMEDE AÇIK ARA ÖNDE: Sağlık Bakanlığı, Türkiye ile AB ülkeleri arasında altyapı, tıbbi cihaz ve insan kaynağı konularını içeren rakamlarla karşılaştırmalı rapor hazırladı. “OECD, Avrupa Birliği Sağlık İstatistikleri ve Türkiye” raporunda önemli başlıklara yer verildi. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri arasında MR ‘da Birinci , Bilgisayarlı Tomografi ve PET-CT gibi cihazların kullanımında İkinci sırada yer aldı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’de hekim sayısının az olmasına karşın, sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde verildiğine dikkat çekti.

  • 17. ‘İNSAN BİLİMLERİ’ DERSİ İLK DEFA TIP EĞİTİMİ MÜFREDATINA GİRDİ: Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, 2015-2016 öğretim yılında iyi insan olmanın işlendiği ‘İnsan Bilimleri‘ dersini müfredata koyduklarını söyledi.

  • 18. ALZHEİMER HASTALIĞI TEDAVİSİ İÇİN ÖNEMLİ GELİŞME: Şimdiye kadar demans tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu, Alzheimer hastalarında tipik olarak görülen beyindeki amiloid plakları hedef alıyordu. Ancak Brain adlı bilimsel dergide yayımlanan son araştırma, bunun yerine, mikrogliya adı verilen bağışıklık hücrelerinin birikmesiyle oluşan beyin iltihaplanmasını tedavi etmenin hastalığın ilerlemesini durdurabileceğini gösterdi.

  • 19. YILIN SAĞLIK GÖRSELİ ADAYI OLAN DOKTORA ÖDÜL: Doktorlarsitesi’nin düzenlediği ‘Yılın Sağlık Görseli’ anketinde de yer alan kendisi de hasta olmasına rağmen ve elinde damaryolu ile çocuk hastasına damaryolu açarken Hocası Mahmut Ekici’nin objektifine yakalanan asistan doktor Pelin Kekeç Bostancı çalıştığı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Üniversite Rektörlüğü tarafından ödüllendirildi.
Kendi hastalığını bir kenara bırakıp çocuk hastasına damar yolu açarken kolundaki intraket ile görüntülenen Dr. Pelin KEKEÇ BOSTANCI
Kendi hastalığını bir kenara bırakıp çocuk hastasına damar yolu açarken kolundaki intraket ile görüntülenen Dr. Pelin KEKEÇ BOSTANCI