Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Anne sütünün içerik olarak bebeğe ne denli faydalı olduğu birçok kez vurgulanmış bilinen bir gerçektir. Lakin Türkiye için, ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenme %1,3 gibi az bir oran. Bebek için gerekli olan tüm besin öğelerini tek başına içinde barındırabilen anne sütü, ilk altı ayda kesinlikle verilmesi gereken en önemli besin kaynağıdır. Özellikle doğum sonrası ilk gelen sarı süt, içeriğinde bulundurduğu antikorlar sebebiyle, bebeğe hastalıklara karşı koruyucu aşı etkisi gösterir. Ama doğru emzirmek, en az anne sütü kadar önemli! Yapılan hataların düzeltilmesi ile birçok sıkıntının önüne geçilebilir.

İlk Olarak

Doğum sonrası en kısa zamanda emzirilmeye başlanılmalıdır. İlk emzirmede süt hemen gelmeyebileceğinden, bebeğe başka bir besin vermeksizin emzirmeye bıkmadan devam edilmelidir. Çünkü emzirme sırasında salgılanan oksitosin ve prolaktin hormonları memedeki sütün boşalmasını ve yeniden üretimini sağlar. İlk gelen sarı süt, bir damlası dahi israf edilmeden bebeğe verilmelidir.

Emzirme Öncesi Temizlik!

Emzirme öncesi meme başı temizliği çok önemlidir. Sık duş alma alışkanlığı olan annelerde, emzirme öncesi kaynatılmış su ile meme başlarını temiz bir bez veya pamuk yardımıyla silmesi yeterli olacaktır. Meme başının karbonatlı su, sabunlu su veya çeşitli kremlerle temizlenmesi meme başı çatlağına sebep olduğu gibi, bebeğin memeyi tutmasını da güçleştirir. En iyi meme bakımı anne sütü ile yapılır. Anne her emzirme öncesi ellerini yıkamalı, bebeğe çeşitli mikropların bulaşmasına engel olmalıdır.

Emzirme İçin Doğru Pozisyon Nasıldır?

Öncelikle anne kendisi için rahat pozisyonu almalı, sırtını yaslayabileceği rahat bir koltukta oturmalıdır. Emzirirken bebeğin gövdesi ve yüzü memeye dönük olmalı, bebeğin sırtı bir yastıkla desteklenmelidir. Bebeği emzirirken meme ucu, etrafındaki koyu alan ile birlikte bebeğin ağzına girmeli, burnunun kapanmadığına dikkat edilmelidir. Sadece meme ucunun bebeğe verilmesi, meme ucu çatlaklarına, yaralanmalarına sebep olacaktır.

Emzirme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  • Bir memenin tamamen boşaltılması 10-15 dakika sürer ve uygun emzirme süresi en az bir memenin boşaltılmasına eşdeğerdir.
  • İlk 2 ay bebek her istediğinde emzirilmeli, sonrasında bu süre 2-3 saat aralığa çıkarılmalıdır.
  • Emzirme yapılan ortamın fazla gürültülü ve aşırı sıcak-soğuk olmaması gerekir.
  • Bebeğin üzerini fazla örtmek ve bebeğe eldiven giydirmek emzirme sürecini olumsuz etkiler.
  • Bebekler emme bittikten sonra memeyi bırakmak istemeyebilirler. Bu durumda anne küçük parmağını bebeğin ağzına sokup, memeyi yavaşça bebeğin ağzından çıkarmalıdır. Asla zorla çekmemelidir.
  • Emzirme bittikten sonra, tabi ki en önemli husus, bebeğin gazını çıkarmaktır. Anne bebeğin gazının çıktığından emin olana kadar, bebeği omzunda dik tutup, sırtını ovalamalıdır.

Anne Sütünün Tek Başına Yeterli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin yeterli beslendiği, günde en az beş kez idrarı ile bezini ıslatması, en geç 15.günde doğum kilosuna tekrar ulaşması ve ayda en az 500-600 gr kilo alması ile anlaşılır. Bebekler doğduklarında, vücutlarında birikmiş suyu attıkları için kilo verirler. Bu durum anne sütünün yetmediği şeklinde yorumlanmamalıdır.

Dışkılama sayısı, bebeğin huzursuzluğu, uyku düzensizliği gibi faktörler anne sütünün yetmediğine işaret değildir. Bu rahatsızlıkların birçok sebebi olabilir. Bezin hep kuru kalması, dışkının ufak sert parçalar şeklinde olması açlık göstergesi olabilir. En  önemli kriter ise, bebeğin kilo değerlendirmesidir.

Emzirmenin Anneye Faydaları;

  • Doğum sonrası hemen emzirme ile, kanamalar çabuk kesilir, memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz, loğusalık dönemi depresyonu çabuk atlatılır.
  • Rahim daha kısa sürede normale döner.
  • Emme ile anneden salgılanan hormonlar ile, anne dinlenir, huzurlu olur.
  • Emziren annelerin meme ve rahim kanserine yakalanma oranları daha düşüktür.
  • Menapoz sonrası kemik kırıkları riskini azaltır.

Sonuç olarak,

Anne sütünün bebeğiniz için en önemli besin kaynağı olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Emzirme sürecinde dikkat edilen birçok husus ile bebeği daha sağlıklı besleyerek, ruhsal ve fiziksel gelişimini en iyi seviyeye getirmeye çalışmalıyız. Anne sütünün yanı sıra mama kullanımının gerekip gerekmediğine, doktorunuzun bebeği değerlendirip öyle karar vermesini sağlamalı, bilinçsiz mama desteğinden kaçınılmalıdır.

Her zorluğa ve imkansızlığa rağmen anne ve bebek arasındaki en önemli sevgi köprüsünün emzirme olduğunu unutmamalı, sabırla ve mutlulukla bebeğinizi emzirmelisiniz.

Sağlık sizinle olsun.
Stj. Dr. Tuğba EREL

Düzce Objektif Köşe Yazısı – Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır?


Yorum bırakın