14 MART TIP BAYRAMINDA HEKİMLERDEN TERÖRE LANET

İSTANBUL HEKİM DAYANIŞMASI GRUBU 1919 TIBBİYELİ RUHUNU CANLANDIRACAK

İstanbul Hekim Dayanışması Grubu, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Taksim Meydanı’nda alternatif bir tören düzenleyerek “Vatanın bütünlüğü ve Milletimizin birliğinin tahrip edilerek, Türkiye’nin diz çöktürülmeye çalışıldığı bu günlerde 14 Mart 1919 Tıbbiyelilerin cesaret ve ferasetini örnek alıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Ankara’da meydana gelen terör saldırısının lanetlendiği açıklamada “Türk Hekimlerinin Onur’u ve Türk milletinin sağlığı arasındaki ilişkinin sağlamlığından güç alarak, geleceği güven ve umutla hep birlikte inşa edeceğimize sarsılmaz bir İnançla bağlı olduğumuzu, Türk Milletine ilan ediyoruz” denildi. Ellerinde Türk bayraklarıyla Taksim Atatürk Anıtı’nın etrafını dolduran hekimler “İstanbul’un işgale uğradığı yıllarda isyan eden Mektebi Tıbbiyelilerin izinden yürüdüklerini ve ülkenin bölünmez bütünlüğünden asla taviz vermeyeceklerini de” kaydettiler. “Türk Hekimleri asla diz çökmeyecek” İstanbul Hekim Dayanışması Grubu adına; Prof. Dr. Yunus Söylet, Doç. Dr. İrfan Gökçay, Prof. Dr. Adem Akçakaya, Prof. Dr. Abdülbaki Kumbasar, Prof. Dr. Orhan Gedikli, Prof. Dr. Recep Öztürk, Prof. Dr. Servet Karahan, Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Dr. Hikmet Çevik, Dr. Yusuf İzzettin Güven, Dr. Yavuzhan Baş, Dr. Burçin Yıldırım ve Dr. İlker Karbuz imzalarıyla terörün lanetlendiği kınama metninde “13 Mart Pazar akşamı Ankara’nın merkezinde yapılan bombalı saldırıda şehit olanların yakınlarına başsağlığı, sabır ve Allah’tan rahmet, yaralıları da acil şifa diliyoruz” denildi. Terörü kınayan metinde şu görüşlere yer verildi; “Amacı Emperyalizmin Ortadoğu’daki kara gücü PKK ve PYD’ye karşı eylemli olarak mücadele eden Türk Devletine diz çöktürmektir. Tetikçi kim olursa olsun azmettiren bellidir. Bu konunun artık kafa karışıklığına tahammülü yoktur. Hükümetimizi hemen bu saldırıları sonlandıracak siyasi tedbirleri almaya davet ediyoruz. Türk milletinin artık tahammülü kalmamıştır. Buradan milletimize ilan ediyoruz. Tıbbiyeli Hikmet’lerin bağımsızlıkçı geleneğinin temsilcisi olan Türk Hekimleri asla diz çökmeyecek ve vatanımızın bölünmesine izin vermeyecektir. Türk Milleti’ne saygı ile duyururuz.”

 

Tıp Bayramında Hekimlerin Sorunlarına da dikkat çekildi İstanbul Hekim Dayanışması Grubu’nun Türk hekimlerinin gücüne ve Anayasa’ya dayanarak kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir yapılanma içinde olan meslek kuruluşu olduğuna vurgu yapılarak, Türk Tabipleri Birliği’ni, Milli ve Demokratik bir hekim örgütüne dönüştürebilecek düzeyde oldukları belirtildi. Bildirgede, hekimlerin sorunlarına da dikkat çekilerek “Hekimliği sürdürmekte zorlanıyoruz ve hekimlere olan güveni onarmak ve güçlendirmek” amacındayız açıklamasında bulunuldu. Türk tarihinde Tıp Bayramının ilk ilan edildiği yer olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de de bir basın açıklaması yapan İstanbul Hekim Dayanışması Grubu, düzenledikleri 2 günlük çalıştayın sonuç bildirgesini de kamuoyu ile paylaştı. “Hekim haklarını her koşulda ve her mekanda birlikte savunacağız” şeklinde başlayan sonuç bildirgesinde “Hekimlerin Onuru ve Milletin sağlığı arasında güçlü ilişkileri tahrip eden uygulamaları kabul etmiyoruz” denildi.

Düzenlenen çalıştayda hekimlerin ortak sorunlarına vurgu yapılarak şu konulara değinildi;

A-Hekimliği sürdürmekte zorlanıyoruz
1- Hekimlerin İş Yükü Artıyor
2- Hekim emeğinin temel girdileri olan, ücret ve eğitimde erozyon derinleşiyor
3- Türk Milleti’nin Hekimlerine güveni sarsılıyor

B- Hekimlere olan güveni onarmak ve güçlendirmek
1- Hekimlerin, özellikle kamu hastanelerinde artan iş yükünü hafifletmek
2- Hekim emeği girdilerindeki erozyonu durdurmak
3- Türk Tabipleri Birliği’ni, Mesleki denetiminin asli kurumuna dönüştürmek
4- Türk Tabipleri Birliği’ni Milli ve Demokratik bir Hekim örgütüne dönüştürmek

İstanbul Hekim Dayanışması Grubu

Yorum bırakın