Bu gün içi boş devşirme bir gün değildir..

Bu kara günün arifesinde lafı fazla uzatmadan 14 Mart tıp bayramı hakkında bir kaç bir şey söylemek istiyorum ve söze Prof. Dr. İlyas Dökmetaş’ın Sivas-Erzincan  tabipler  Odası’nın düzenlediği  2010  yılı  tıp  bayramı  kutlamalarında ki  konuşmasından bir örnek vererek başlamak istiyorum..

”Anneler günü dışardandır, babalar günü dışardandır, sevgililer günü, yılbaşı bunların hepsi dışardandır ama 14 Mart öyle değildir. 14 Mart özbeöz Türk’ün, Türk tabiplerinin günüdür. 14 Mart Çanakkale’ye gidip de geri dönmeyen, 1919’da İstanbul’un İngiliz işgaline karşı çıkan tıbbiyelinin günüdür… ”

Hocamın da belirttiği gibi bugün milli bayramlar dışında kutladığımız, andığımız öz-be-öz Türk’ün günü olan tek bayramdır.

Tekrar söylüyorum,  bugün sadece hekimlerin günü değil Türk aydınlanmasının kutlu günlerinden  biridir. Her birimizin içinde Çanakkale’de şehit düşenlerin acısı, İstanbul’da işgale ilk başkaldıran kesim olmanın gururu, veremle, sıtmayla leprayla mücadele ederken canlarını kaybetmiş doktorlarımızın vefakarlığı var.

14 Mart öyle gereksiz bir gün değil aksine tıp camiasının emperyalist güçlerin karşısına resmen çıkışının yıl dönümüdür.

14 Mart tüm sağlık emekçilerinin günüdür. Ücretsiz, herkese eşit ve nitelikli hizmet hayali olanların günüdür. Ben hala umutluyum, sağlık çalışanlarının robot gibi çalıştırılmadığı, şiddete maruz  kalmadığı, sağlıktaki aksaklıkların sebebinin o anda koridorda karşınıza çıkan ilk doktor değil mevcut sistem olduğu, bu sistemin doktoru da en az hasta kadar mağdur ettiği , kamu hastanelerinin işletme haline getirilmediği bir ülke hasreti içinde  sesimizi duyurmak için kutluyoruz bugünü.

Son söz olarak, insanı yaşatmayı ve insanın acısını azaltmayı, insanlığa sağlıklı bir yaşam sunmayı amaç edinen; bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği büyük özveriyle yerine getiren; ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “beni Türk hekimlerine emanet ediniz” diyerek kendi sağlığını emanet ettiği, onun ilke ve devrimlerini benimsemiş tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını Kutluyorum. Bir gün gerçekten bayram havasında kutlanabilmesi dileğiyle.

Yorum bırakın