Alzheimer Tedavisinde Yeni Gelişme

Hafıza kaybının tahribatını bir gün belki tedavi edebilecek olası bir yöntem açıklayan araştırmacılar, Alzheimer hastalarının aslında hafızalarını kaybetmediğini, sadece ulaşmakta zorluk çekebiliyor olduklarını belirtti.

Nobel ödüllü bilim adamı Susumu Tonegawa, fareler üzerinde yapılan deneyler sonrası, beynin bazı bölgelerini mavi ışık ile uyardıklarında, farelerin daha önce beyinlerinde ulaşamadıkları bilgileri hatırladıklarını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde sonuçları yayınlanan araştırma, Alzheimer’ın anıları beyinden tamamen silmediğinin ama sadece ulaşılmaz hale getirdiğinin ilk kanıtı.

Fransız haber ajansına konuşan Tonegawa şunları söyledi: ”İnsanlar ve farelerin hafıza yapıları ortak özellikler taşıdığı için, bulgularımız, Alzheimer hastalarının, en azından hastalığın erken derecelerinde, hatıralarını beyinlerinde saklayabiliyor olabildiğini gösterdi. Bu da bir tedavi olasılığına işaret ediyor.”

Tonegawa’nın ekibi, araştırmada, Alzheimer hastalarının gösterdiği hastalık belirtilerini göstermesi sağlanan, genetiği ile oynanmış fareler kullandı.

Fareler, tabanından az voltajlı ama yine de rahatsız eden elektrik akımının verildiği kafeslere konuldu.

Sağlıklı bir fare, aynı kafese 24 saat sonra tekrar konulduğunda, sanki elektrik verilmiş gibi korktuğu gözlemlendi.

Ancak Alzheimerlı fareler aynı kafese tekrar konulduğunda, korku belirtileri göstermedi. Bu da farelerin, daha önce yaşadıkları tecrübeleri hatırlamadıkları fikrini doğuruyor.

Ama araştırmacılar, farelerin, hafıza ile ilişkilendirilen ve beyinde bulunan ‘engram hücreleri’ni, mavi ışık ile uyardıklarında, Alzheimerlı fareler, daha önce elektrik akımlı kafeste yaşadıklarını hatırlıyor.

Aynı sonuç, fareler mavi ışıkla uyarılıp normal bir kafese konduğunda da elde edildi. Bu da hafızanın geri kazanılabildiğini ve tekrar devreye girebildiğine işaret ediyor.

@AmerikanınSesi

 

 

Yorum bırakın