Dikkat! Antibakteriyel sabunlar yarardan çok zararlı..

Antibakteriyel demek, bakteri karşıtı demektir.

Bakterilerilerin yaşamasını ve üreyeceği ortamın oluşmasını engelleyici özellik taşıyan herhangi bir madde, ürün bu sıfatı taşıyabilir; ancak grip gibi virüs kaynaklı hastalıklar ile bu kimyasalları direk ilişkilendirmek hatalıdır. Bazı virüsler bakteriler aracılığıyla da yaşamını sürdürebilir ama bu tamamen virüsün ve bakterinin yapısıyla alakalı bir durumdur.

ScienceAlert’te   yayımlanan son araştırmada, mikrobik bulaşmayı önlemek veya azaltmak için özellikle kullanılan antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, tıraş losyonları ve kozmetiklere katılan triklosanın kas ve iskelet fonksiyonlarını olumsuz etkilediği ortaya çıkarmış. Yapılan araştırmada fare ve balıklar üzerinde antibakteriyel sabunların mikropları önlemek için kullanılan triklosan maddesinin etkileri test edildi.  Triklosana maruz bırakılan farelerde kalp fonksiyonlarında 20 dakika içinde yüzde 25 ve kol kavrama kuvvetinde 1 saat süreyle yüzde 18 azalma olduğu belirlendi. Balıklar 7 gün süreyle triklosan bulunan suda bulundurulduklarından yüzme aktivitelerinin hem normal yüzmede ve hem de yırtıcı bir hayvan tarafından tehdit edildikleri durumu taklit eden yüzme testinde kontrol grubuna göre önemli ölçüde azaldığı belirlendi.

Araştırmayı yürüten UC Davis Veterinerlik Fakültesi profesörlerinden Isaac Pessah, “Triklosan neredeyse herkesin evinde bulunuyor. Her tarafa yayılmış durumda. Havyanlar üzerinde yapılan bu araştırma bu maddenin insanlar üzerinde de aynı etkiyi yapabileceğini kanıtlıyor” dedi.

Kalp-damar hastalıkları profesörü Nipavan Chiamvimonvat da “Hayvanlarda elde ettiğimiz bu sonuçların insanlar için de geçerli olduğu tabii ki söyleyemeyiz, daha pek çok araştırmanın yapılması gerekir. Ancak, araştırmada triklosanın kalp kası fonksiyonlarını etkilediği belirgin şekilde görülüyor. Elde ettiğimiz sonuçlar bu maddenin insan sağlığı için de çok zararlı olabileceğini düşündürüyor” diye konuştu.

Milwaukee Marquette Üniversitesi’nde yapılan açıklamaya göre, Wisconsin triklosan ve triklorokarban içeren ürünleri kullanarak mikropları yok edeceğimizi sanırken, aslında bakterileri  daha dirençli bir hale gelmeleri için teşvik ettiğimiz vurgulanmış.

 ABD  Gıda ve İlaç İdaresi FDA  antimikrobiyal tüm sabun ürünlerinin bazı bölgelerde yasaklandığı ama tüm ülkede  yasaklanması için  Eylül ayında çıkacak olan kararı beklediklerini belirtmiş. 

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bizlerin de   bir an önce antibakteriyel olmayan normal el sabunlarını kullanmaya başlayarak, antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin çoğalmasını azaltıp yavaşlatalım. Yazının başında da belirttiğim gibi örn. bir domuz gribi virüsü kullanılan antibakteriyel sabun sayesinde mutasyona uğrayıp direnç kazanabilir.

Kaynak: ScienceAlert

Yorum bırakın