Feçli organları beyin implantı ile düzeltmek mümkün olabilecek

Beyin implantları sayesinde, bir gün felçli organların işlevini geri kazandırmaya yönelik araştırmalar devam ediyor. Hatta  bir araştırma ekibi, bu implantları geliştirmek için 16 milyon dolar hibe aldı.

Bu “çift yönlü beyin-bilgisayar arayüzleri”, beyin ve omurga arasındaki önemli bağlantıların kontrolünü üstlenerek, yaralanma veya felç sonucu oluşan açıkları kapatıyor. İmplantlar beynin bir işi yapma isteğini tespit edip, bu isteği vücudun ilgili bölgesine aktarmak üzere tasarlanıyor. Normal bir insanda bu işlem günde binlerce kez gerçekleştiği için önemsiz görünse de, aslında oldukça karmaşık. Washington Üniversitesi  Sinir Mühendisliği Merkezi’nin yöneticisi Rajesh Rao şöyle bir yorumda bulunuyor:

“Christopher Reeve atından düşüp omurgasına hasar verdikten sonra beynindeki devreler işlevini korudu, ancak oluşan hasardan dolayı hareket isteklerini omurgaya iletemez hale geldi. Bizim implantlarımızın amacı, bu kopuk bağlantıların arasına köprü kurmak. Beyinden gelen sinyalleri deşifre edip omurganın ilgili bölgesine ileterek, tedavi uygulanan hastanın yeniden hareket etmesini sağlamayı amaçlıyoruz.”

Sinir Mühendisliği Merkezi’ndeki ekip önümüzdeki 5 yıl içinde insanlar üzerinde fikirlerinin kanıtı niteliğinde sunumlar yapmayı hedefliyor. Bunları takip eden dönemde cihazların test edilip onaylanması bekleniyor. İmplantların aynı zamanda hasarlı bölgelerin etrafından dolaşarak sinir sisteminin kendini onarmasına yardımcı olması umuluyor.

Araştırma ekibi, aldıkları hibenin bir kısmını implantların etikliğini araştırmak için harcamayı planlıyor, çünkü bu cihazların kişinin beynini, hatta kimliğini kökten değiştirme potansiyeli var. İnsanlar üzerindeki denemeler başarılı olursa ve bu teknoloji piyasaya çıkmak için onay alırsa, fiziksel yararlarıyla birlikte gelecek olan psikolojik etkilere de hazırlıklı olmamız gerekecek.

Kaynak:  ScienceAlert

Yorum bırakın