Cinsel suça kimyasal hadım tartışma yarattı

Cinsel suçlardan hüküm giyenlere “ilaçla tedavi” yaptırımı yani “kimyasal hadım” geliyor.

Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Avukat Rezan Epözdemir, yönetmeliği, “Mahkemenin karar vermesi yetmiyor, Yargıtay’a gidip kesinleşenler artık hükümlü sıfatında olanlar için uygulanacak. Cezaevindeyken veya şartla salıvermeden faydalandıysa şartlı salıvermedeki denetim süresince de uygulanacak” şeklinde değerlendirdi.

Hükümlünün cinsel isteğini tamamen azaltılacak ya da yok edecek tedavi uygulanabilecek.

Kararı infaz hakiminin vereceğini, hükümlünün rızasının aranmayacağını belirten Epözdemir, “Suç işleyen hükümlüyü cezaevine atarken, hürriyetini kısıtlarken rızasını alıyor musunuz, almıyorsunuz. Bu da bir yaptırım olduğu için rıza hiçbir şekilde aranmaz. Aydınlatılmış onama ihtiyaç yoktur. Tıp etiği açısından tartışlabilir ama hukuk açısından tartışmaya mahal vermeyecek kadar aşikar” diye konuştu.

HADIM KARARI CİNSEL SUÇLARI AZALTIR MI?

Ancak kimyasal hadım tıp dünyasında tartışılıyor.

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Fatih Yavuz, uygulamaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Sadece cinsel dürtü bozukluğuyla açıklanacak bir durum değil. Cinsellik burada sadece bir araç. Mağdurların yüzde 50’si kadın, yüzde 40’ı çocuklardan oluşuyor. Bu saldırları nasıl cinsel istekle açıklayabilirsiniz.”

Peki bu yöntem cinsel suçların azaltılmasında etkili olacak mı?

Dr. Yavuz’un yorumu, “Suç işlendiğinden yakalanma kaygısı ne kadar fazla olursa, o kadar suçu engelleyebilir. Ama yüzde 5’i ortaya çıkıyor, diğerleri gizli kalıyor” şeklinde olurken, Avukat Epözdemir’in düşüncesi ise şöyle:

“TÜRKİYE’NİN İHTİYACI OLAN CİNCEL HADIM DEĞİL, ZİHİNSEL HADIMDIR”

“Bence bu hiçbir şekilde cinsel suçlarla ilgili istatistiği azaltacak, suç işleme eğilimini ortadan kaldıracak bir sonuç değil. Türkiye’nin ihtiyacı olan kimyasal hadım değil, zihinsel hadımdır.”

18 yaşın altındaki cinsel saldırı hükümlülerinde ise kimyasal hadım uygulanmayacak. Yöntem Amerika Birlieşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde, Estonya ve İzlanda gibi bazı ülkelerde uygulanıyor.

Yorum bırakın