Dr. İsmail Ersöz: “Mecburi hizmette nereyi yazacağım” tümörü ve TSM!

Dr. İsmail Ersöz, doktorlarsitesi.net için yazmaya devam ediyor,

“Mecburi hizmette nereyi yazacağım” tümörü ve TSM!    

Hekimlerin “Mecburi hizmette nereyi yazacağım” diye bir tümörü vardır. Bu tümör günlerce kafanın içinde “Acaba acil mi yazsam, tsm mi yazsam, komuta da rahat diyolar” şeklinde döner durur.

İntörnlükte benim gibi pek TUS çalış(a)mamış insanlar genelde tercihlerini toplum sağlığı merkezi yani kısa adıyla tsm’den yana kullanır. Tsm hekimliğinin rahat olacağı ve ders çalışabileceğimizi düşünürüz. Esasında ne iş yapacağımızı pek de bilmeyiz.

Atama sonuçları açıklandığında evime on beş dakikalık yürüme mesafesinde bir tsm’ye yerleştim. Akrabalar “nerede başladın” diye sorunca sevinçle “tsm” dedim. Suratlarında “yani?” bakışı oluştuğunu farkettiğimden “toplum sağlığı merkezi, aşı falan yapıyoruz, aile hekimleri bize bağlı” diye açıklamıştım. Bu sefer de “artık gelip sana muayene oluruz” dediler. “Yok, biz hasta bakmıyoruz” dedim, artık ne anladılarsa “olur olur ilerde derler bu çocuk iyi doktor sana da hasta baktırırlar” demişlerdi. Sülalenin medar-ı iftiharı ben bir anda doktorluktan doktorculuğa indirgenmiştim. Yarım saat ben de doktorum diye açıklama yapmış ve pes etmiştim.

Halkımız tsm’nin ne olduğunu bilmiyordu. Bindiğim takside şoför doktor olduğumu öğrenince “nerede hocam” demişti. Ben de ağız alışkanlığı “tsm’deyim” dedim. Dikiz aynasından bakıp “Türk sanat müziğinde mi hocam” dediği anı hayatım boyunca unutabileceğimi sanmıyorum. Hatta son nefesimde hayatım film şeridi gibi geçerken taksicinin o bakışlarını hatırlayıp kahkaha bile atabilirim. Evet, ben Türk Sanat Müziği’nde doktordum. Çözemediğim vakaları Muazzez Abacı’ya kons atıyordum.

Yakın bir zamanda bu yılın büyük ataması olacak. Yeni mezun meslektaşlarım bir yandan tus ile uğraşırken diğer yandan kafalarını mecburide ne yazsam sorusu meşgul ediyor. Zor bir dönem gibi geliyor ama esasında çok stres yapılacak bir şey değil. Esas stres tsm’nin ne olduğunu açıklarken başlıyor. Atamaya girecek olanlara bol şans…

 

Esen kalın…

Dr. İsmail Ersöz

Yorum bırakın