Dr. İsmail Ersöz Üniversite Adayları için Yazdı ‘Tıp Okumak’

doktorlarsitesi.net köşe yazarı Dr. İsmail Ersöz, bu yazısında tıp tercih edecek üniversite adayları için yazdı,

TERCİH

Üniversite tercih dönemleri başladı. Sınavdan daha zor bir şey varsa o da tercih dönemidir. Her kafadan bir milyon ses çıkar. Eğer aday da yazacağı bölümde kararsızsa tam bir kaos ortamı olur. Esasında tıp seçecek olanlar daha rahattır. Belli bir dilimin içine girince hangi bölümü seçeceğinden çok hangi üniversiteyi seçeceğini düşünürsün. Tabi tıp yazıp yazmamak konusunda kararsız olanlar da vardır.

 

Öncelikle tıp okumak zannedildiği gibi pahalı değil. Anatomi atlaslarına veya diğer kaynaklara verdiğiniz paralar gözünüze çok gelse de inanın mimarlık mühendislik gibi bölümlerden daha az para harcıyoruz. Dersler zor mu diye soracak olursanız eğer, siz zaten belli bir dilim üzerine çalışkanlığınız ile çıktınız. Kendinizi derslerin zorluğundan çok; strese, hoca baskısına, nöbette verilen saçma işlere hazırlayın. Zaten bir süre sonra bedeninizin neler yapabileceğine siz dahi inanamayacaksınız. Tıp yazacaksanız eğer güzelce uykunuzu alın, tatilinizi yapın, havanızı atın öyle gelin. Ben temmuz ayında finale girdiğimi hatırlıyorum. Diğer fakülteler o zaman yaz okulunun vizesine giriyordu. Tıp okumak bunlara katlanmayı gerektiriyorur. Mezun olunca işsiz kalmayacak olmanız da tıp yazmanız için bence mükemmel bir sebep. Kadrolar ne kadar artmış olsa da doktorlar bir çok sektörde iş bulabilir. Gelecek kaygısı bizim toplumumuzda yabana atılacak bir şey değil sonuçta.

 

Düşünün mühendislik fakültesi mezuniyet töreninde “puanımız tıbba yetiyordu” diye pankart açıyorlar. Tıp okumak o kadar havalı bir şey ama bu havanın bedelini uykusuzluk, stres ve az yaşanmış bir gençlikle ödüyorsunuz. Tıp ya gözlerinizden ya saçlarınızdan ya da hayatınızdan muhakkak bir şeyler çalıyor. Peki bu bedele değer mi? İnanın değer. Bir keresinde iki yıldır tanı konulmamış bir çocuğa tanı koymuştum. Hala mutsuz olduğumda o anı hatırlar mutlu olurum. Böylesi mesleki tatminin başka hiçbir iş kolunda olduğunu sanmıyorum. Şüphesiz her meslek kutsaldır ama tıp ayrı bir şey…

 

Her ne kadar son dönemde sağlık çalışanlarına şiddet haberlerini sıkça duysak da toplum hala doktorlara saygı duyuyor. Karpuzun çıkardığı sesten hangisinin iyi olduğunu anlamasıyla övünen bir toplumda senin steteskobun var. Vuhuu çok havalı…

 

Parası için yazacaksan, kendi hastanemi açarım diye bir projen varsa hiç gelme. Her doktor kendi hastanesini açsa bu işin sonu nereye gider biraz düşün. Dizilerde gördüğün gibi bir doktor hayatı veya fakülte ortamı olduğunu düşünüyorsan da sakın tıp yazma. Tıp fakültesinde ne Aysun Kayacı var ne de Jennifer Morrison. Ayrıca House gibi konuşursan hasta yakınları ağzını burnunu kırar gazeteye iki satırlık haber olursun.

 

Özellikle stres yönetimini iyi yapan bir insansan, okumayı gezmeye tozmaya tercih eden bir karakterin varsa  hiç düşünme tıp yaz. Zamanla bedenin bir çok şeye alışacak. Umarım sizin için hayırlısı olur.

 

Esen kalın…

Dr. İsmail Ersöz ( twitter.com/doktorersoz )

Yorum bırakın