Gülümseyen Bir Yüze Sahip Olmak

Oysaki gülmek o kadar çok faydalı ki !!
Gülmenin muhteşem  gücüne inanıp yaşamımın bir parçası haline getirmiş bir insan olarak, her daim aklımın  köşesinde  yer alan ve bir çok kişinin de bildiğinden emin olduğum örnek bir hikayeyi paylaşmadan edemeyeceğim.

Norman Cousins adlı bir hasta, 49 yaşındayken  eklemlerindeki şiddetli ağrılar yüzünden hastaneye yatar. Ağrılarının şiddeti yüzünden neredeyse hiçbir eklemini hareket ettiremez durumdadır. Ümitlerinin tükendiği bir anda, aklına 10 yıl önce okuduğu bir kitap gelir. (Hans Selye’nin The Stres of life kitabı) Yazar bu kitapta stresin, öfkenin ve kızgınlığın vücut kimyası üzerindeki olumsuz etkilerini anlatmıştır.
Madem olumsuzluklar vücut kimyasını bozuyorsa, tersinin de mümkün olabileceğini düşünür. (Yani yaşama arzusunu güçlendirecek olan sevgi, gülme, inanç ve ümit etme gibi pozitif duyguların vücut kimyasını değiştirebileceğine inanır.) Doktorlarından da onay alarak  bu düşüncesini gerçekleştirmek için  bir otel odasına yerleşir. Komik filmler seyreder, komik hikayeler dinler ve kahkahalarla güler.

Günde 38 ağrı kesiciyle zar zor kontrol altına aldığı ağrıları, kahkahalarla güldükten sonra geçtiğini ve en az 2 saat ağrı hissetmeden rahatça uyuyabildiğini fark eder. Hastalığı tamamen ortadan kalkıncaya kadar bu uygulamaya devam eder. Hatta kendisini strese sokan ve  negatif enerji yayan arkadaşlarını hayatından çıkarır.
Bu  kanser hastasının yaşadıkları, (gülerek ölümcül bir hastalıktan nasıl kurtulduğunu anlatan yazısı) önce makaleye daha sonra kitaba dönüştürülür.(Bir hastalığın anatomisi)

Düşünüyorum da ben bu yaşıma kadar, aşırı derecede  mutlu olan bir kişinin mutluluktan hastanelik olduğunu duymadım. Gülmekten tansiyonunun yükseldiğini de duymadım. Aksine, gülmenin, mutluluk hormonu diye bilinen endorfinin salgılanmasını sağladığını, acı hissinin azalmasını mümkün kıldığını, ruhsal yaraların daha çabuk kapanmasına yardımcı olduğunu, sinirleri gevşetip, olumlu enerji verdiğini, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağladığını, iletişim kurmayı kolaylaştırıp, negatif duyguları azalttığını öğrendim.

Victor  Hugo’nun ”Gülmek bir güneştir. İnsanın yüzünden hüzün ve keder kışını defeder!” sözünden yola çıkarak diyorum ki, gülmenin bu kadar faydalı bir eylem olduğunun bilinmesine rağmen  hala ”gülümseyen bir yüze sahip olmanın ağırbaşlı imajınızı bozacağını mı”  zannediyor musunuz?

Yorum bırakın