Köşe Yazısı: TÜRKİYE’DE ORGAN BAĞIŞI N’İÇİN YOK??

Tıp fakültesi öğrencisi arkadaşlarımız doktorlarsitesi aracılığı ile yazılarını milyonlara ulaştırmaya devam ediyor, Ankara Tıp’tan Orhan Batur Şahin çok önemli bir konuya dikkat çekiyor; organ bağışı …

Bu sabah rastladığım acı bir haberi, İsrafil Köse’nin vefatı ile ilgili haberi okurken gözüme küçük ama önemli bir detay ilişti…

Geçirdiği motosiklet kazası sonucu “BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN” oyuncunun eşi, verdiği röportajda “Eşim komada ama yaşıyor” diyor.

Bu iki çelişen ifade Türkiye’de kadavradan organ bağışının n’için yüzde, binde değil milyondalı kesirlerle ifade edildiğini anlatmaya yetiyor…

Beyin ölümü, içinde konusunda uzman en az iki hekimin muayene ve testler ile tespit ettiği, beyin fonksiyonlarının GERİ DÖNÜŞSÜZ bozulduğu ve beynin harap olduğu durumdur. Kişi, komanın aksine makineye (mekanik ventilatör) bağlı olmadan nefes dahi alamaz. Günümüze kadar tanı konulan on milyonlarca beyin ölümünden bir tane dahi geri dönüş olmamıştır, olması da mantığa ve bilimin bilgi birikimine aykırıdır.

Koma ise bilincin ve kompleks zihinsel işlevlerin yerinde olmayıp, temel yaşamsal işlevlerin vücut tarafından yürütülebildiği bir yaşam hâlidir. Kenan Işık, Michael Schumacher gibi meşhur isimler yıllardır komada olan kişilere örnek olarak verilebilir.

Beyin ölümünü takiben bütün tıbbi desteklere rağmen kişi birkaç saat ile birkaç gün içerisinde kaybedilir. Bu süreç içerisinde ise sadece makineler ve tıbbi müdahaleler ile devam ettirilebilen bir ‘yapay yaşam’ durumu vardır.

Bu süreç içerisinde sadece organlar geçici olarak “taze” ve hayattadır.

İşte organ bağışı, kişinin yakınlarının rızasıyla ANCAK bu zaman yapılabilir. Bir kişinin talihsiz ölümü, bir düzineden fazla kişiye yaşam olabilir…

Hekimler organ kaçakçılığı yapmak için yakınınızın organlarını çalamaz, uluslar arası yasalarla korunur bu kurallar.

Acınız ne kadar büyük olsa da, bunu onlarca kişinin şükran ve mutluluğuna dönüştürmek sizin elinizde, unutmayın…

Organ bağışlayın!

Okuyun, paylaşın. Aydınlanalım.

Stj. Dr. Orhan Batur ŞAHİN – Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Köşe Yazısı: TÜRKİYE’DE ORGAN BAĞIŞI N’İÇİN YOK??” üzerine 2 yorum

  1. Bir şey sormak istiyorum. Ben anneme organlarımı bağışlamak istediğimi söyledim annem biliyor. Öldükten sonra bütün organlarım bağışlanacak.

    Şimdi diyelim ki ben öldüm ve annem de izin verdi organlarımı bağışladı. Nakil listesinde ilk sırada kim varsa organlar ona gider. Ama ben organlarımı istediğim kişiye bağışlayabilir miyim? Mesela listenin 1. sırasında 60 yaşında bir böbrek hastası var. 4. sırada da 15 yaşında bir çocuk var. Ben organlarımı listenin 1. sırasındaki adam için değil de 4. sıradaki çocuk için bağışlayabilir miyim?

    Beğen

    1. Hayır, organ bağışında liste hastaların öngörülen yaşam süreleri, durumlarının aciliyeti ve organa bağlı belli standartlarla belirlenir.

      Kime organ bağışı yapılacağını doktordan ve hastadan bağımsız bir sistemin seçmesiyle bu sistemin kötüye kullanımı ve kâr elde edilmesi önlenmekte, en doğru ve en acil kişiye organın ulaştırılması sağlanmaktadır.

      Beğen

Yorum bırakın