Fizyoterapinin geliştirilmesi, hastalıkların oluşmadan önlenmesini sağlar

8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü vesilesi ile farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Özel Buca Başak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü Fizyoterapist Ayşe Palabıyık, “Fizyoterapinin geliştirilmesi, hastalıkların oluşmadan önlenmesini sağlar” dedi

NİLGÜN TAZE – ÖZEL HABER

Hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma, hastalık ve yaşlılıkta oluşan ağrı ve fonksiyon bozuklukları, uzman bir hekimin tanısı sonrası fizyoterapiye özgü değerlendirme yöntemlerini kullanarak yapılan “Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” yine birçoğu dünyada fizyoterapistler tarafından geliştirilmiş olan teknolojik yöntemlerle tedavi ediliyor.

Dünya’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de en az 4 yıllık bir üniversite eğitimi sonrasında Fizyoterapist unvanı alınabildiğini söyleyen Özel Buca Başak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü Fizyoterapist Ayşe Palabıyık, “Eğitim boyunca temel tıp bilimleri eğitimi ile vücut sistemleri hakkında teorik ve pratik olarak tam bir bilgi edinmekteyiz. Bizler aynı zamanda birçok problemi belirlenen tanıyı uygun şekilde tedavi etme becerisi de kazanıyoruz. Kazandırılan bu meslek dünyada fizyoterapistler otonomisi olan bir meslek olarak kabul edilmekte ve profesyonel çerçevede bağımsız olarak çalışabilmektedir” dedi.

“AVRUPA STANDARTLARININ GERİSİNDEYİZ”

Sağlıkta birçok dönüşümü başarıyla geliştiren ülkemizde, verilen hizmet kalitesi açısından henüz Avrupa standartlarına ulaşılamadığını söyleyen Palabıyık, “Bu durumu kişi başına düşen fizyoterapist sayısına bakarak net bir şekilde görebiliriz. Almanya’da 100 bin kişi başına düşen fizyoterapist 96 iken bu oran ülkemizde 14,6’dır. Ülkemizde de dünya sağlık politikaları izlenerek fizyoterapistler gibi önleyici ve koruyucu sağlık profesyonellerine önem verilmelidir. Böylece gereksiz sağlık harcamalarını da daha oluşmadan önleyebiliriz. Bir ülkedeki koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önemin artması o ülkenin gelişmişliğiyle yakından ilintilidir” açıklamasını yaptı.

GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI

Türkiye’de önleyici ve koruyucu sağlık hizmetlerinin artması açısından kontrolsüz bölüm artışına bağlı kontenjanların artmasının durdurulması ve fizyoterapist istihdam sorununun giderilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Palabıyık, şunları söyledi: “FTR bölümünün 5 yıllık bir bölüm haline gelmesi, lisans tamamlama ve dikey geçiş uygulamalarının durdurulması ve birçok bölümde olduğu gibi taban puan uygulaması getirilmesi de gerekiyor. Kamuda fizyoterapistlerin atama sayısı ve çalışma alanı çeşitliliğinin artırılması, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM)’ne başvuran zihinsel veya bedensel engelli bireylerin daha fazla mağdur edilmeyerek fizyoterapist istihdamının sağlanması da vakit kaybetmeden yapılması gereken çalışmalar arasında yer alıyor.”

“KALİTENİN ARTIRILMASI GEREKİYOR”

Palabıyık, hastaların daha kaliteli tedavi alabilmeleri için şehir hastaneleri, HSM, sağlıklı yaşam merkezleri ve diğer kuruluşlarda istihdam yaratılması gerektiğini ifade ederek, “Ülkemizde sporcu performansını artırmak ve sakatlık durumlarını gidermek için branş ayırt etmeden tüm takımlarımıza fizyoterapist istihdamı sağlanması gerekiyor. Sağlık sistemimiz yeni yasalarla güncellenirken fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin de unutulmaması gerektiğini fizyoterapistler olarak vurguluyor ve Sağlık Bakanlığı ile ülkemizin Avrupa Birliği nezdinde düştüğü bu durumu düzeltmek adına işbirliği içinde çalışmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Yaşanan bu yasal boşluğun ve belirsizliğin vatandaşlarımızın aldıkları hizmet kalitesini düşürdüğünü de fark etmek zorundayız”

HASTALIKLAR OLUŞMADAN ÖNLENEBİLİR

Daha sağlıklı bir toplum olma yolunda atılacak düzenlemelerin olmaması nedeniyle gelişimin geciktiğini belirten ve yapılacak yasal düzenlemelerin ülke insanının menfaatine olduğunu ifade eden Palabıyık, ülke kaynaklarının verimli kullanımının gelişimi beraberinde getireceğini söyledi. Palabıyık, “Bu sayede hastaların fizyoterapi hizmetine ulaşımı hızlanacak, hastanede bekleme süreleri kısalacaktır. Bu erkenci yaklaşımla sağlık problemleri büyümeden önlenebilecektir. Hastalıkların oluşmadan önlenmesi tedavi etmekten daha ucuz ve pratik bir yoldur. Bu nedenle Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu fizyoterapistlerin bu konuda uzmanlaşmış profesyoneller olmalarından dolayı, sağlığın geliştirilmesi ve iyilik halinin sürdürülmesi adına çalışmalar yaptı.”

8 EYLÜL DÜNYA FİZYOTERAPİSTLER GÜNÜ

Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu’nun 2008 yılında “Sağlık İçin Hareket” temasının çeşitli etkinliklerle, fizyoterapistler tarafından ele alınmasının önemi üzerinde durulması gerektiğini tüm dünyaya tavsiye kararı olarak bildirdiğini açıklayan Palabıyık, “Federasyonun belirlediği ilkeler doğrultusunda kutlanacak olan bugünde fizyoterapistlerin hastaları için neler yaptıkları ve yapabilecekleri konusunda hastaların ve toplumun farkındalığını artırmak amacında olduğumuzu herkese bildirmek isteriz. 8 Eylül Dünya Fizyoterapistler Günü etkinlikleri kapsamında koordinatörlüğümüzü üstlenen Uzm.Dr. Fatih Batı’ya, il ve ilçelerde billboard afiş tanıtımlarına katkı sağlayan belediyeler, sosyal medyada destek veren doktorlarsitesi.net ve her türlü çabayı sarf eden tüm meslektaşlarımıza ve size sonsuz teşekkürler” ifadelerini kullandı.

Yorum bırakın