Tamamlayıcı ve Alternatif Tıpta Doğru Bilinen Yanlışlar

DoktorlarSitesi.NET tıp öğrencilerimizin köşe yazılarını yayınlamaya devam ediyor, Uludağ Tıp’tan yazarımız Taylan Bilir alternatif tıp’a dikkat çekiyor…

Alternatif tıp deyince birçoğumuzun aklına bitkisel ürünleri kullanmak ve onlardan şifa bulmak geliyor fakat aslında bu kavram pek çok şeyi içinde barındırıyor. Bu yazımda ben size Sağlık Bakanlığı tarafından bilimsel etkinliği kabul edilen yöntemlerden bahsetmek istiyorum. Bu yöntemler: Akupunktur, Apiterapi, Fitoterapi, Hipnoz, Sülük uygulaması, Homeopati, Karyopratik, Kupa uygulaması, Larva uygulaması, Mezoterapi, Proloterapi, Osteopati, Ozon uygulaması, Refleksoloji ve Müzikle terapidir. Tüm bu saydığım uygulamalarla ilgili yönetmelik maddeleri Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığının sitesinde yer almaktadır. Şimdi gelin bu uygulamalarla ilgili kısa kısa bilgiler edinelim.

 Akupunktur: İğne, Lazer ışınları ve elektrik stimülasyonu ile vücutta bulunan özel noktaları uyarır.

Apiterapi: Arı ve arı ürünlerinin hastalıkların tedavisinde kullanılmasına dayanır.

Fitoterapi: Geleneksel bitkisel tıbbi ürünler ve bitkisel ilaçlarla uygulanır.

Hipnoz: Telkin yoluyla kişinin bilinç, farkındalık, duygular, düşünceler, hafıza veya davranışlarında değişiklik elde etmek için kullanılır.

Sülük uygulaması: Steril sülüklerle uygulanır.

Homeopati: Kişiye özgü homeopatik ilaçlar ile sağlık durumunu iyileştirmeyi amaçlar.

Karyopratik: Kas,-iskelet  hastalıkları için destekleyici bir uygulama yöntemidir.

Kupa uygulaması: Kan dolaşımını arttırmak için bölgesel vakum uygulamaya dayanır.

 

alternatif-tip-uygulamalari-dsn-doktorlarsitesi

Müzikle terapi: Müzik terapisi konusunda uzmanlar tarafından uygulanan,  müziğin bireylerin  fiziksel ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada kullanılan yöntemdir.

Bu yöntemleri sizlere teker teker açıklamamın sebebi bu yöntemlerin anlamlarını bilerek hareket etmenizi sağlamak. Çünkü maalesef ülkemizde alternatif tıp adı altında bir çok yanlış uygulama yapılıyor ve bu da insanların sağlığından olmasına sebep oluyor. Bu saydığım yöntemlerin hepsi alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından uygulanabiliyor. Eğer sağlığınızı düşünüyorsanız halk tabiri ile ‘’kırıkçı, çıkıkçı’’ olarak anılan kişilere itibar etmeyip şifanızı bu konuda diploması olan ve bu işin eğitimini almış kişilerde arayınız. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

Taylan BİLİR – Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi / DoktorlarSitesi.NET Köşe Yazarı

Yorum bırakın