Türkiye’nin ilk Hastane Eczacılığı ve Klinik Mühendislik Merkezi Olacak!

Sağlık Bakanlığı bir ilke imza atıyor ve Türkiye’nin ilk Hastane Eczacılığı ve Klinik Mühendislik Eğitim Uygulama Merkezi’ni kuruyor. İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde TKHK Kurum Başkanı Alper Cihan’ın onayı ile kurulacak olan merkezde son teknoloji cihazlarla eğitim ve uygulamalar yapılacak.

Sağlık Bakanlığı, Dünya Bankası tarafından desteklenen Hastane Eczacılığı ve Klinik Mühendislik Eğitim Uygulama Merkezleri’nin kurulmasına yönelik çalışmaları başlatıldı. İlk merkez, İzmir SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bornova Ek Binası arazisine kurulacak. Merkezlerin kurulmasına yönelik ilk çalıştay, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortaklığında, 19-23 Ekim tarihleri arasında Anemon Fuar Otel’de gerçekleştirildi. Çalıştaya Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi de mimari çalışmaları ile destek verdi.

Çalıştaya TKHK Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Abdulvahit Sözüer, TKHK Stok Takip ve Analiz Daire Başkanı Uzm. Ecz. İrem Mühürcü, İzmir Kuzey KHB Tıbbi Hizmetler Başkanı Uz. Dr. Mehmet Özkan, Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr Gökhan Akbulut, TKHK uzmanları ile çeşitli illerden gelen eczacı ve klinik mühendisler katıldı.

5 gün süren Çalıştay’da merkezlerin kurulumuna yönelik mevzuat çalışmaları, iş akışlarının belirlenmesi, merkezlerin mimari tasarımı, cihaz ve sistemlerin  belirlenmesi ve teknik şartnamelerin hazırlanmasına yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Çalıştay’da konuşan TKHK Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcısı Dr. Abdulvahit Sözüer, “Kurum olarak üzerinde çalıştığımız bu projeyi hayata geçirmek için çok hızlı yol aldığımızı düşünüyorum. Proje tamamlandığında Türkiye’de bir ilk olacak. Bu durum tüm eczacı ve mühendis arkadaşlarım gibi beni de çok heyecanlandırıyor.” şeklinde konuştu. TKHK Stok Takip ve Analiz Daire Başkanı Uzm. Ecz. İrem Mühürcü, hastane eczacılığı ve klinik mühendislik hizmetleri için bir eğitim merkezi açmayı planladıklarını söyledi ve “Bunun için uygulamalı, pratik, üretim yapılan, akademik olarak da eczacıların ve klinik mühendislik alanında çalışan personelin sürekli eğitim aldığı, üniversiteler ile işbirliği içerisinde faaliyet gösterecek bir yapı olmasını planlıyoruz” dedi.

İzmir Kuzey KHB Tıbbi Hizmetler Başkanı Uz. Dr. Mehmet Özkan “Genel sekreterlik olarak böyle bir projede yer almaktan memnuniyet duymaktayız, bu projenin başarılı olması için gereken her türlü çalışmayı yapmayı taahhüt ediyoruz.” dedi.
Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr Gökhan Akbulut ise “Türkiye’de ilk olacak  bu projeyi hep birlikte dünyadaki çok iyi örneklerinden biri haline getireceğimize inanıyorum.  Bu proje sadece ayaktan duran değil, koşan bir proje. Sınırlı zaman içinde çok iyi şeyler yapmamız gerekiyor.” dedi.

Son teknoloji eğitim uygulamaları planlanıyor…

Hastane Eczacılığı ile ilgili olarak çeşitli solüsyonlardan sıvı karışımına imkan veren otomatik karışım cihazı Total Parenteral Nütrisyon (TPN), aseptik ve kemoterapi ilaç hazırlama ünitesi, örnek eczane gibi uygulamaların hayata geçirilmesi planlanıyor.

Klinik Mühendislik alanında ise fizyolojik sinyal izleme, analiz ve görüntüleme sistemleri gibi biyomedikal ekipmanların yer aldığı 21 yetki grubuna yönelik sözleşme yönetimi, rutin bakım, perifer arıza onarım ve metroloji hizmetlerine yönelik sertifikalı eğitimler, klinik alan tasarımına yönelik çalışmalar yapılacak. Eğitim ve uygulama merkezlerinde nitelikli teknik personelin öğrenim sonrasında usta–çırak ilişkisi ile yetiştirilmesinin yanı sıra bölgesel teknik hizmet sunumlarını da gerçekleştirebilecek altyapı kazandırılmış olacak. Kurulacak merkezler ile sağlık tesislerinde biyomedikal kaynak yönetiminde verimliliğin arttırılması hedeflenmekte. Sağlık tesislerindeki biyomedikal teknoloji parkı ve merkezlerden elde edilecek bilgi kazanımları ile yerli üretimin desteklenmesi, yurtdışındaki yapabilme yetisinin ulusal kazanıma çevrilmesi sağlanabilecek.

Açılacak merkezlerin öncelikle kamunun insan kaynağına yetkinlik kazandırmasını takiben sektörün gelişmesine de ivme kazandıracak. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu mevcut bilgi birikimi, sağlık tesisleri ve dinamik insan kaynağını kullanarak eczacılık ve biyomedikal alanlarında ulusal kazanımlara yön verecek.Merkezin 2017 yılı içerisinde açılması planlanıyor.

Yorum bırakın