Zika virüsünün tedavisi için ilk adımlar atıldı

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz birkaç yıldır Zika virüsü Güney Amerika ve Afrika’nın çeşitli yerlerinde birçok insanı etkiledi. Sivrisinekler sayesinde hızla yayılan ve doğan çocukların başlarında deformasyona neden olan virüs, salgın tehlikesi nedeniyle birçok ülkeyi alarma geçirmişti.

Bu konuda araştırmalar yapan Amerikalı bilim adamları, antikor tedavisi uyguladıkları farelerde annenin kanındaki ve plasentaya geçen Zika virüsü miktarını önemli ölçüde azaltmayı başardı.

Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan araştırmada hamile farelere antikor tedavisi uygulandı. Antikor tedavisi hem daha önce virüse mağruz kalmış hem de tedavi sırasında bu virüsün kasten bulaştırıldığı farelerde olumlu sonuç verdi. Tedavi sayesinde hem annenin kanındaki hem de doğmamış yavrusundaki virüs miktarı önemli ölçüde azaldı. Farelerin plasentalarının virüsten daha az zarar gördüğü ve yavrularının doğum ağırlığının tedavi görmeyenlere göre daha fazla olduğu belirlendi.

Lakin araştırmacılar, antikor tedavisinin hamile kadınlar için güvenli olup olmadığının tespit edilmesinin yıllar sürebileceğini belirtiyor.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947’de Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015’te Brezilya’da tekrar ortaya çıktı.

Hamile kadınlara bulaştığı takdirde doğan çocukta mikrosefaliye neden olan Zika’nın belirtileri arasında şunlar bulunuyor: Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı. Hastalığın şimdilik herhangi bir tedavisi veya önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 15 Haziran tarihli son verilerine göre Zika virüsüne 2007-2016 yıllarında 60 ülkede rastlandı. Virüs, 2007-2014 yıllarında salgın şeklinde sadece 14 ülkede görülürken 2015 başında bu sayı 46 ülkeye çıktı.

Yorum bırakın