Zatürreden grip aşısıyla korunmak mümkün

Türkiye’de ölüm nedenleri arasında beşinci, enfeksiyonlara bağlı ölümlerde ise birinci sırada yer alan zatürreye kış aylarında sık görülen grip virüsünün yol açabildiği hastalıktan korunmak için aşı yaptırılması gerektiği belirtildi.

Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, zatürrenin sık görülen ve ölüme yol açabilen hastalıklar arasında yer aldığını söyledi.

Zatürrenin, genellikle hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla oluştuğunu dile getiren Eyüboğlu, “Hastalık, en sık ateş, öksürük, balgam, göğüs ağrısıyla kendini gösteriyor. Nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı-kusma, sık nefes alıp verme, kas-eklem ağrıları, halsizlik görülebiliyor. Ağır zatürreli hastalarda şok tablosu gelişebiliyor.” uyarısında bulundu.

Aşı ile koruma mümkün 

Kış aylarında sık karşılaşılan gribin zatürre gelişiminde önemli bir etken olabildiğine dikkati çeken Eyüboğlu, “Grip virüsü zatürreye yol açabildiği gibi diğer mikroorganizmalara bağlı gelişen zatürre riskini de artırır. Gribin ağır seyrettiği olgularda zatürre gelişebilir. Bu sebeple zatürre ve buna bağlı ölümlerin önlenebilmesi amacıyla grip aşısı önemli bir koruyucu tedbirdir.” diye konuştu.

Zatürrenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Eyüboğlu, sigara ve alkol kullanımından kaçınılması, kapalı ortam hava kirliliğinin azaltılması, hijyen önlemleri, doğru beslenme, anne sütüyle beslenmenin teşvik edilmesi, doğum öncesi bakım, altta yatan ek hastalıkların tedavisi, zatürre ve yıllık grip aşılarıyla zatürre sıklığı ile ölüm oranının azaltılabildiğini vurguladı.

 

Yorum bırakın