Çocukların hastane korkusuna “Şüko”lu çözüm

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde yaklaşık 10 yıldır çocuk anestezi doktoru olarak çalışan Doç. Dr. Şükran Geze’nin, çocukların hastane ve ameliyat korkularını yenebilmelerini sağlamak amacıyla hazırladığı “Şüko ameliyat oluyor” animasyon projesi, ameliyat olacak çocuklar tarafından büyük ilgiyle izleniyor.

Yönetmenlik koltuğuna karikatürist Mehmet Şenocak’ın oturduğu animasyon filminin, senaristliğini çocuk öyküleri yazarı Nazlı Erol, müziklerini Erdem Tarabuş, seslendirmelerini de söz yazarı-besteci Aysuda Zeren ile Cemal Nedim Ergin, Lale Kaya ve Mehtap Sualp yapıyor.

Animasyonda, çocuklara “Şüko” karakteri üzerinden iğnenin minik bir “kelebek” olduğu, anestezi doktorunun “uyku doktoru” olduğu ve anestezinin korkulacak bir şey olmadığı, uyuyunca güzel rüyalar görüleceği anlatılarak korkularının azaltılması amaçlanıyor.

“Projenin amacına ulaştığını gözlemliyoruz”

Filmin yönetmen koltuğuna da Mehmet Şenocak’ın oturduğunu aktaran Geze, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuklar hastaneye geliyorlar ve en büyük korkuları iğne. Biz yıllardır iğnenin minik kelebek olduğunu, çok az canlarının yanacağını söylüyorduk. Animasyondaki repliklerin çoğu bizim her gün kullandığımız söylemler. Çocuklar aslında bilinmeyenden korkuyor. Biz de o nedenle çocuklara korktukları objeleri ellerine almalarını, onlarla vakit geçirmelerini söylüyoruz. Bu sayede korkuyu azaltmaya çalıştık. Animasyon filmimizde de bunu Şüko karakteri üzerinden yaptık.”

Geze, çocukların ameliyattan önce ilk anestezi doktoruyla karşılaştıklarını da söyleyerek, “Burada da uyku doktoru kavramımız ön plana çıkıyor. Filmi seyreden pek çok çocuğumuz, filmden hemen sonra uyku doktoruyla ilgili sorular sormaya başlıyor. Bu ismi bulmamızdaki amaç da ameliyat olmadan önce çocukların bir şekilde uyutulması ve anestezi alması gerekiyor. O nedenle bu kısmı biz de uyku doktoru olarak gelen çocuklara güzel rüyalar göreceğini söyleyerek sakinleştirmek amacıyla kullandık.” diye konuştu.

 

Dr. Geze, bunlara ek olarak projenin sonuçlarını bilimsel bir makale şeklinde yayımlayacaklarını da söyledi.

“Şüko”ya ödül

“Şüko ameliyat oluyor” adlı 3D animasyon filmi, geçtiğimiz günlerde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği 50. Ulusal Kongresi”nde de gösterilerek bilimsel çalışmalar kapsamında birincilik ödülü aldı.

Yorum bırakın