Doğunun “ilik toplama merkezi” Malatya olacak

Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi kapsamında Malatya’da kurulan ilik toplama merkezi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bağışçılara hizmet vermeye başladı.

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı iş birliğinde, kemik iliği nakli gereken ancak akrabalarından uygun verici bulunmayan hastalar için 2014’te başlatılan TÜRKKÖK Projesi kapsamında, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kan Bankası ve Terapötik Aferez Biriminde ilik toplama merkezi kuruldu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde toplama işlemi yapılamadığından, hastayla arasında uygun eşleşme gerçekleşen bağışçının genellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde kurulan toplama merkezlerine gitmesi gerektiğini belirten TÜRKKÖK Projesi Sorumlusu Alparslan Aksoy, bölgedeki bağışçıların daha kısa mesafe katederek hastalara umut olması için Malatya’da ilik toplama merkezi kurulduğunu anlattı.

Merkezin Malatya’da kurulmasının önemine değinen Aksoy, şunları kaydetti:

“Artık bölgemizdeki donörlerin toplamasını burada yapıyoruz. Bağışçılarımız için daha kolay oluyor. Zaman kaybı olmuyor, ret oranı da oldukça düşmüş durumda. Bugüne kadar 24 bağışçımız, öğrenci olmaları veya işleri olmasını gerekçe göstererek başka kente gitmeyi reddetmişti. Malatya’da toplama işlemi yapılacağından artık daha çok kabul edeceklerini düşünüyorum. Bugüne kadar bölgede 10 bin 300 kadar kök hücre bağışçısı oldu. Önümüzdeki aylarda merkez sayesinde sayının artırılmasını hedefliyoruz.”

malatya-kok-hucre

“Bağışçılar işlerinden geri kalmayacak”

Turgut Özal Tıp Merkezi Kan Bankası ve Terapötik Aferez Birimi Sorumlusu Mustafa Özgül de bu ay kurulan merkezde kemik iliği toplamaya başladıklarını söyledi. Toplama merkezindeki ünitenin kapasitesinin yüksek olduğunu dile getiren Özgül, merkezin önemli bir eksikliği giderdiğini vurguladı.

Özgül, “TÜRKKÖK’e donör olmak isteyenlerin işi çok kolay. Önce muayene süreci var. Yaklaşık bir günde gerekli tahlilleri yapılıyor. Ondan sonra hasta gönderiliyor. En son bir uygunluk testi yapılıyor ve tekrar çağrılıyor. Bundan sonra merkezimizde işlem yapılıyor ve 5 gün boyunca koldan ilaç verildikten sonra damar yolundan toplanıyor. Bu merkez sayesinde bağışçı işlerinden geri kalmadan, nakil bekleyen hastalar için umut oluyor.” ifadelerini kullandı.

Yorum bırakın