Meme kanserinde erken teşhisin önemi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Gürhan Sakman, meme kanseriyle ilgili olarak kadınların daha çok bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yaygın hastalıkların en başında meme kanserinin geldiğini, fakat insanların bu hastalığa karşı çok bilinçli olmadığına dikkati çeken Sakman, sekiz kadından birisinin hayatı boyunca meme kanserine yakalandığına anımsattı.

Erken teşhis önemli

Sakman, hastalığın yüz kadına karşılık bir erkekte de meme kanserinin görülebileceğini, hastalıkta korunmaktan çok erken teşhisin önemli olduğunu ifade etti.

Toplumsal taramaların sürekli olarak yapıldığını ve hekimlerin 40 yaşını geçmiş her hastayı her hangi bir sebeple gördüklerinde mutlaka bir mamografi testi istediğini, bunun da testlerde ele gelmeyen lezyonları erkenden teşhis etme ve hastanın hayatını kurtarma şanslarının olduğunu dile getirdi.

Sakman, farkındalığın artması gerektiğine dikkati çekerek bir kadının herhangi bir şekilde memesinde en ufak şüpheli durum hissettiğinde hiç bir şekilde utanmadan mutlaka uzman bir doktora gitme tavsiyesinde bulundu.

Şüphe varsa doktora gidilmeli

Memesinde en ufak bir şüphe dahi duyan kişinin muhakkak genel bir cerraha giderek kontrol olması gerektiğini belirten Sakman, şöyle konuştu:

“Çünkü bu yaşamı kurtarmaktan daha ilerisi organı kurtarmak için uğraşılan bir hastalık haline geldi. Artık çok iyi gelişmeler var. Meme kanserine yakalanma riski aslında kadınlık hormonuna ne kadar uzun süre maruz kalırsanız o kadar fazla oluyor. Ama tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanseri ileri yaş hastalığı olarak bilinir.”

Vatandaşlarda oluşturulan farkındalıkla artık bu hastalığı daha erken aşamada tedavisine başlamayı sağladıklarını dile getiren Sakman, “Artık bu hastaları çok daha uzun vadeli yaşama hazırlayabiliyoruz. Fakat hekime gitmekten asla utanmaması gerekiyor. Utanmak ölüm gibi kötü sonuçlara yol açabilir.” dedi.

Yorum bırakın