Tüm kanserler içinde yüzde 16,7 oranıyla erkeklerde en sık rastlanan kanser!

Prof. Dr. Çetingöz, akciğer kanserinin erkeklerde en çok kadınlarda ise beşinci sıklıkta görülen kanser türü olduğunu bildirdi.

ANKARA (AA) – Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Çetingöz, akciğer kanserinin dünyada en sık görülen ve kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan tür olduğunu söyledi.

Akciğer kanserinin, Türkiye’de de en sık görülen ve ölüme neden olan kanserler arasında yer aldığına dikkati çeken Çetingöz, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı verilerine göre, erkeklerde en çok, kadınlarda ise beşinci sıklıkta görülen kanser türü olarak kayıtlara geçtiğini vurguladı. Çetingöz, “Her yıl yaklaşık 30 bin yeni akciğer kanseri tanısı konulduğu tahmin edilmektedir. Erkeklerde tüm kanserlerin yüzde 21,8’ini, kadınlarda ise yüzde 4,9’unu oluşturmaktadır.” dedi.

Prof. Dr. Çetingöz, Türkiye’de akciğer kanserine bağlı ölüm oranının, kalp ve damar hastalıklarının ardından en sık ikinci ölüm nedeni olduğunu bildirdi.

Akciğer kanserinin tüm dünyada, yıllık 1,2 milyon yeni olgu, tüm kanserler içinde de yüzde 16,7 oranıyla erkeklerde en sık rastlanan kanser olma özelliği taşıdığını dile getiren Çetingöz, “Kadınlarda görülme sıklığı daha düşük, yıllık 583 bin yeni olgu ve tüm kanserler içinde yüzde 8 oranında görülüyor.” diye konuştu.

-Tütün ve tütün ürünlerine dikkat

Tütün ve tütün ürünlerinin, akciğer kanseri gelişiminde kanıtlanmış en önemli risk faktörü olduğunun altını çizen Çetingöz, “Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı sigara kullanımına bağlıdır. Bu nedenle, sigara ve tütün ürünleriyle mücadele mutlaka sürdürülmeli. Bu mücadelede başarı elde edilmesi durumunda, Türkiye’de sigaraya bağlı hastalıkların ve akciğer kanserinin azalması mümkün olacaktır. Elektronik sigaranın zararlı olduğu da gözden kaçırılmamalı.” uyarısında bulundu.

Yorum bırakın