Hastaların muayene süresi 5 dakikaya indirildi

Sağlık Bakanlığı, hastane yönetimlerine gönderdiği genelge ile Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS)’ne göre 10 dakika olan randevu aralığının 5 dakikaya indirilmesini istedi.

31 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan genelgeyle randevu sistemi ile gelen hastaların muayene süresi 5 dakikaya inmiş oldu.

Bu uygulama uyarınca MHRS sistemi ile 5 dakikada bir hastaya randevu verilirken, randevu almadan gelen hastaların muayenesinin de aksatılmadan yapılması isteniyor. Ama uzmanlar pratikte bu uygulamanın randevu almadan gelen hastaların bakılmaması sonucu doğuracağına dikkat çekti.

Evrensel’in haberine göre, İzmir Tabip Odası’nın konu ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında konuşan Oda Genel Sekreteri Ceyhun Balcı, hasta hekim ilişkisinin her türlü teknolojik gelişmeye karşın insani bir ilişki olduğunu vurgulayarak, hastanın temel bilgilerinin alınması ve temel muayene ilkelerinin gereklerini yerine getirmenin bu süreye sığdırılmasının mümkün olmadığını belirtti.

HEKİMLİĞİN TEMEL İLKELERİNE AYKIRI

Hekimlik mesleğinin temel ilkelerine ters olan bu uygulamaya, kendi mesleklerine ve hastalarına olan saygıları nedeniyle itiraz ettiklerini dile getiren Balcı, “Geçtiğimiz aylarda kamu sağlık kurumlarında tıbbi sekreterler görevlerinden çekildi. Hekimler bilgisayar ortamına kendileri aktarıyor bilgileri ve bu da daha fazla iş yükü anlamına geliyor” dedi.

Randevu aralıklarının 5 dakikaya indirilmesinin, hekime yönelik şiddeti de arttıracağına dikkat çeken Balcı, “Bu sistem niteliksiz sağlık hizmeti anlamına gelir ve hekimi hataya yönlendirir. Sağlık ortamındaki bütün bileşenleri olumsuz etkiler” dedi.

SÜRE EN AZ 20 DAKİKA OLMALI

Dünya Hekimler Birliği’ne göre muayene süresinin 20 dakika olması gerektiğini belirten Balcı, “Çoğu hastane yönetimi bu konuda hekimleri zorlayıcı davranmaktadır. Tıp biliminin temel ilkelerine aykırı olan bu genelgenin uygulanması mümkün değildir. Hatadan dönülmelidir” dedi.

Basın toplantısında konuşan Sağlık ve Hasta Hakları Derneği Başkanı Aydın Çubukçu da, bu uygulama sonucunda randevu almadan doğrudan hastaneye gelen hastaların bakılmadığına ilişkin duyumlar aldıklarını belirterek, “Bu hasta haklarına taban tabana zıt bir durum. Doğrudan hastaneye gelenlerin muayene olmalarını engelleyecek bir durum” dedi.

Şu anda hekim seçerek randevu alma konusunda yaşanan bir sorun ve şikâyetin olmadığını ve hastaların yüzde 30-32’sinin randevu ile muayene olduğunu belirten Çubukçu, “Bunu arttırmak için zaman aralığını azaltmanın ne faydası olacak” diye sordu.

Yorum bırakın