Mavi Alan mı Yeşil Alan mı?

Mavi Alan mı Yeşil Alan mı? Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, deniz manzarasına bakmak, insanı rahatlatıyor. Psikolojik açıdan da bu iyimser bakışın doğru olduğu görüldü. Peki bu sakinleşmeyi, mavi alan mı sağlıyor yoksa mavinin direk bir etkisi yok mudur?

2016 yılı içerisinde, bilim insanları, bunu daha net araştırmak için Yeni Zelanda’da, okyanus kıyısında yaşayanlar üzerinde bir test yaptılar. Başkent Wellington’da oturan insanların, okyanusa uzaklığına göre rahatlık düzeylerini incelemek istediler. Ve burada elde ettikleri veriler şaşırtıcıydı. Okyanusa yakın oturan, ev sakinleriyle uzak oturanlar arasında suç işleme oranları olsun, gelir düzeyleri olsun farklılık gösteriyordu. Hatta psikolojik stres açısından da anlamlı fark olduğunu gördüler.

Renklerin dili

Burada gördükleri bir şey daha oldu ve o da, evler, deniz kıyısından uzaklaştıkça -evlerle okyanus arasında artan renk kirliliği- farklı renk tonları ve ziyadesiyle betonarme yapılar olduğuydu. Evler arasında artan yeşillik vardı, genel itibariyle bunun nedeni oyun parklarıydı. Ve çok belirgin olmasa da, yeni bir tez olarak şunu sordular. “Psikolojik stresin, buradaki farkının nedeni, mavi alan mı yeşil alan mı kaynaklı?” Ve elde daha somut veriler olması için yeni araştırmalara giriştiler. Henüz netlik kazanmadı ama belki bu araştırmaya göre, yeni yerleşim yerleri inşa edilecek ve insanların doğayla teneffüsü daha farklı olacak. Merakla bekliyor olacağız.

Psikoloji de elbette renklerin bir dili var. Ve gelişen 21. yüzyılımızda, reklamdan emlak sektörüne, eğitimden ticarete birçok alana girmiş durumda renkler. Kısaca renklerin dilinden konuşacak olursak.

  • Siyah; güç ve tutkudur temsil ettiği.
  • Kırmızı; canlılık ve dinamizmi anlatır.
  • Sarı; zeka ve pratikliği hissettirir.
  • Yeşil; ahenk ve anlayışı temsil eder.
  • Mavi;sınırsızlığı ve ufku temsil eder.
  • Kahverengi; plan ve sistemi anlatır.
  • Gri; diplomatik ve ağırdır.
  • Beyaz; saflığı anlatır bize.

Umarım, renklidir hayatınız. Bende size sorayım o halde.

Yorum bırakın