Çocuklar zekalarını anneden alıyor

DSN-Araştırmacılara göre, babanın zeka durumu ne olursa olsun farketmiyor, çocuğun zekası tamamen anneden geliyor. Zeka geni X kromozomu ile taşınıyor. Babadan X kromozomu gelse de o çocukta deaktive oluyor.

Bazı gen grupları ”duruma bağlı” olarak adlandırılıyor. Bu genler anneden ya da babadan gelmesi durumuna göre aktif ya da deaktif olabiliyor. Zeka genleri de duruma bağlı genler grubuna dahil, fare üzerinde yapılan deneylerde yalnızca anneden kalıtılan genlerin aktif olduğu gösterilmiş.

Genetik olarak değiştirilmiş fareler üzerinde yapılan deneylerde anneden alınan ekstra genler ile daha büyük beyinli fakat küçük vücutlu fareler ortaya çıkarken, babadan alınan ekstra genler ile küçük beyinli, büyük vücutlu fareler ortaya çıktığı izlenmiş.

Araştırmacılar, sadece anneden veya babadan kalıtılan genleri içeren beynin 6 değişik bölgesinde, davranıştan yeme alışkanlıklarına kadar çeşitli kognitif fonksiyonları incelediler. doktorlarsitesi.net Babadan kalıtılan genlerin olduğu hücrelerin, genel olarak limbik sistemde toplandığı gözlendi. Bu bölge yemek, agresyon ve cinsel fonksiyonların yönetildiği bölge olarak biliniyor.

Araştırmacılar  babadan kalıtılan genleri içeren hücreleri beyin korteksinde bulamadı. Serebral korteks yüksek kognitif fonksiyonların (düşünme, dil, planlama) yönetildiği merkezdir.

Araştırmacılar, insanların zeka kalıtımının farelerden farklı olabilieceğini düşünerek,1994 yılından itibaren, 14-22 yaşları arasında,12,686 kişiyi ,incelediler. Eğitim, ırk ve sosyo-ekonomik farklılıklar göz önüne alınarak IQ’da belirleyici etmenin hala anne olduğu gözlemlendi.

Ayrıca annelerin, zekanın genetik olmayan kısmında da en etkin rolü üstlendiği de ortaya konuldu. Anne çocuk arasındaki bağın çocuğun zekasının genetik olamyan kısmı için en etkili faktör olduğu ortaya konuldu.

Washington Üniversitesindeki araştırmacılar, 7 yıllık takiplerinde, anne-çocuk arasındaki bağın güçlü olduğu durumlarda çocukların hippokampüs bölgesinin (hafıza, öğrenme ve stress tepkisini yöneten kısım), anne-çocuk arasındaki bağın zayıf olanlara göre daha büyük olduğunu ortaya çıkarmışlar.

Çeviri: DoktorlarSitesi.NET

https://s.graphiq.com/rx/widgets.js

Yorum bırakın