Sağlıksız Olduğu Gerekçesiyle Pudralı Eldiven Kullanımı Yasaklandı!

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi(FDA), tıbbi işlemlerde kullanılan pudralı eldivenleri insan sağlığına zarar verdiği gerekçesi ile yasakladı.

FDA tarafından Mart 2016’da sunulan ilk yasaklama önerisinde, pudralı eldivenlerin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması gündeme gelmişti.

Medscape’de yer alan habere göre, FDA pudralı eldivenler ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

‘’Eldivenler hastaları, sağlık hizmeti sağlayıcılarını ve diğer kişileri korumada önemli ancak; pudralı eldivenler birçok açıdan tehlike içeriyor. Pudra içeren eldivenler; solunum yolu rahatsızlıkları, aşırı duyarlılık reaksiyonları, alerjik reaksiyonlar (astımı da içine alan), akciğer iltihaplanması ve zedelenmesi,  granülomlar ve peritoneal adezyonlar gibi  ciddi sağlık sorunları oluşturma potansiyeline sahip.’’

FDA, pudra içermeyen alternatif eldivenlerin de aynı koruma ve performansa sahip olduğunu ve pudralı eldivenlerin içerdiği riskleri içermediğini,  pazarda yer alan diğer alternatif ürünlere geçilmesi ile halk sağlığının korunacağının bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri pazarından çoğu cihaz kaldırma işlemi FDA değil üreticiler tarafından başlatılmıştır.

Pudralı eldivenler FDA tarafından yasaklanan ikinci ürün grubu.  İlki ise 1983 yılında yasaklanan prostetik saç teliydi.  FDA’in şuanda yasaklanmasını önerdiği diğer bir ürün grubu ise, kişilerin kendine zarar vermesini veya agresif davranışları tedavi etmek için kullanılan elektrik stimülasyon cihazları.

(Medscape’den çeviren: Medimagazin)

Yorum bırakın