Sokakların Soyucu Beyefendisi

Sokakların Soyucu Beyefendisi. Soyucu derken aklınıza hırsızlık manasında bir şeyler gelmesin. Kendileri sokakta on yıllardır patates, havuç soyacağı satıyor ve bu unvanını New York sokaklarında, kendisinden alışveriş yapan müşterilerinden alıyor. Evet Joe Ades’ten bahsediyorum. Onunkisi muhteşem bir başarı öyküsü ve New York sokaklarından dünya havzasına yayılan bir efsane.

Manhattan sokaklarında, en pahalısı 5$ olan kabuk soyacakları satıyor ve hiç de yadsınamayacak ölçüde küçük de bir servetin sahibi Joe amcamız. Ticaret cidden kârlı bir iş olabilir tabi doğru zamanda doğru işler yaparak. İsterseniz şöyle bir hayal kuralım sizinle. Ciddi manada lüks araçlar satan bir galerinin satış görevlisisiniz ve son model bir Bentley ya da Mustang satışı yapacağınız bir müşteri geldi. Ve onu ikna etmeye çalışıyorsunuz. Çünkü bu satış gerçekleşirse alacağınız komisyonun vermiş olduğu bir adrenalin var ve damarlarınızda, sıcaklığını hissediyorsunuz. Evet böylesi hayalleri, başka versiyonlarıyla birçoğumuz kuruyoruzdur. Joe amcamız diyorki; “Çok da böyle hayallere kapılmamak gerek. Elinizdeki kısıtlı  imkanları da küçük görmemek gerek. Mühim olan sıkı çalışmak ve güvenilir olmaktır.”

Joseph ADES

Joseph Ades, 1934 yılında İngiltere’nin Manchester şehrinde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Kendisini zanaatine adıyor küçük yaşlardan itibaren ve hiçbir zaman tipik bir işportacı olmadığını iddia etmiştir. 90’lı yıllara geldiğinde kendisini Amerika’ya, New York Manhattan sokaklarına götürüyor. Ve kendisinden emin bir şekilde satabileceği yük de hafif bir ürün seçiyor. Patates soyacağı. Her yere rahatça taşıyabileceği ve kâr marjı yüksek olduğu için bunu seçiyor. Arkadaşlarıyla akşamları buluştuğunda ve yaşamak için bunları satması gerektiğini söylediğinde birçoğu gülüp geçiyordu ama o ısrarcıydı ve kendisine inanıyordu. “Her zaman satış için kalabalıkları seçerim. İnsanlardan daha alçakta olduğunuzda sizi görmeleri için eğilmeleri gerekir ve o sırada yaptığınız işin esrarına sokmalısınız onları.” Sözleriyle ve kişiliğiyle Vanity Fair’e de konu olmuştu.

Joe amcamız 2009 yılında vefat ettiğinde yine yorucu bir iş gününden evine dönmüştü. Başarılı olabilmek için inançlı olmaya ve çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Tabi birde kendinize güvenmelisiniz.

Yorum bırakın