Soğan Niçin Ağlatır?

Soğan Niçin Ağlatır ? Yüzyıllardır süregelen birlikteliğimiz var soğanlarla. Kimi zaman derdimizin tek ortağı olmuştur, hüznümüzü paylaşmıştır. Yalnız kimi zamanda sevinç gözyaşlarımıza eşlik etmiştir. Ama hep ağlamışızdır, soğan yanımızdayken.

Dert ortağı, yol arkadaşı 

Tabiki dert ortaklığı vs bir yere kadar sürüyor soğan kardeşle. İşin bilimsel boyutuna bakacak olursak, bizi ağlatanın soğan değil, kesildiğinde açığa çıkan enzimler olduğunu öğrendik. Peki her zaman ağlatır? Sorumuzun cevabı evet çünkü açığa çıkan bu enzimlerin deaktive olması için, suyla karşılaşması gerekmektedir.

Soğan doğramaya başladığımızda, ister istemez soğanlar dilimlendikçe içerisindeki hücreler patlamaya başlar ve açığa çıkan bu enzimler; gözümüzle temas ettiğinde hızlıca su salgılamaya başlar. Ve böylelikle bizde ağlamaya başlarız.

Çözüm nedir, ağlamamak için?

Aslında doğal bir süreçtir bu. Ve uzun yıllardır geliştirilmiş birkaç öneri bulunuyor. Soğanı yıkayıp doğramak ya da su altında dilimlemek. Güneş gözlüğü ya da 3D gözlükler çok da efektif olmuyor, tavsiye olunmaz.

 

Yorum bırakın