Kırık bir kalpten dolayı ölebilir misiniz?

Bunu sık sık filmlerde ve haberlerde görüyorsunuzdur; onlarca yıldır evli olan tatlı çift bir kaç gün ara ile öldü gibi haberleri..  İnsanlar buna ”kırık kalp sendromu” diyor.

Sevdiğiniz birinin ölmesi harap edici olabiliyor. Nadir olmak ile birlikte, bu aşırı duygusal durum fiziki sağlığı da etkileyebiliyor; özellikle de kalbi..

Hekimler vakaların çoğunu tedavi edebiliyor neyse ki..

Kalbin Cevabı

Kırık kalp sendromunun semptomları; gögüste daralma ve nefesin kesilmesi kalp krizini taklit edebilir. Ama kalp krizi değildir.

Bu problem duygusal stres durumunun kalp kasında ani bir güçsüzlüğü tetiklemesi ile ortaya çıkar. Hekimler buna ” stresin-tetiklediği-kardiyomiyopati” veya ” takotsubo miyopatisi” diyor.

Kalp kendi gizemlerine sahiptir, bu gizemlerin içinde ani fiziki veya duygusal stresin nasıl zayıflık ortaya çıkardığı da sayılabilir.

Stres hormonu olan adrenalinin vücudun ve kalbin başa çıkamayacağı kadar çok salgılanması bir neden olabilir. Bir teori de Adrenalinin kalp damarlarında çok aşırı daralmaya neden olması sonucunda beslenmenin bozulmasıdır.

Kalp krizinin aksine, kırık kalp sendromu, geçici olarak kalbin bir kısmını daha büyük hale getirir. Bu da kalbin dalgalarını değiştirir ce semptomlar ortaya çıkar.

Kimlerde Olur?

Herkesin başına gelebilmekle birlikta, kadınlarda erkeklerden daha sık gözlenir. Orta yaş ve üsütünde daha sık gözlenir. İşi daha da karmaşık hale getiren bu sendroma sahip olanların daha önceden hiçbir kalp hastalığı hikayesinin olmamasıdır.

Genellikle uzun yıllardır birlite olunan partnerin kaybından sonra ortaya çıktığını duysak da başa durumlarda bunu tetikleyebilir. İş kaybı, ciddi finansal sorunlar, ciddi bir ilişkinin sonra etmesi veya ev içi şiddet durumlarında da ortaya çıkarabilir. Bizi aşırı endişeli hale sokan durumlarda da, kalabalık önünde konuşmak, sürpriz parti gibi, ortaya çıkabilir.

TANI

Bu bulgular kalp krizinde de olabileceğinden, buna benzer durumlarda acile başvurmanızı öneririz

 

Yorum bırakın