Bu yeni giyilebilir sağlık monitörü herşeye yapışabiliyor

İnsan vücudunda gömülü olan, bizim içimizde olan her şeyi izleyen sağlık monitörlerini genellikle bilim kurgu filmlerinde görürüz. Bu teknoloji için hala beklememiz gerekiyor. Suudi Arabistan’daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde (KAUST) yeni geliştirilen cihaz bizi bu hayale biraz daha yaklaştırdı.

Araştırmacılar, yüksek performanslı silikon tabanlı bilgisayarları, vücudun asimetrik hatlarına uyabilen yumuşak, yapışkan yüzeylere yazdıran bir süreç geliştirdiler.

KAUST’un araştırmacılar ekibi, silikonları daha esnek hale getiren ve bunu yaparken de performanslarını koruyan bu teknoloji üzerinde çalıştılar. Çalışmlaraının sonucu Advanced Material Technologies de yayınlandı.

”Sensör, veri yönetim elektroniği, pil, anten gibi tüm cihaz bileşenlerini tamamen uyumlu bir sisteme entegre etmeye çalışıyoruz.” diyen araştırmacılar ”Bununla birlikte, bu ayrı modülleri yumuşak yüzeylere paketlemek son derece zor.” diye eklediler.

Çıkartma Elektroniği

Ekip, iletken moleküllerden polimerler veya selüloz gibi materyaller üzerine sıvı mürekkeple devre kalıpları basılması sürecini geliştirdi. Geliştirdikleri elektronik cilt uygulaması, elektrik iletkenliğini bükme durumuna göre değişen dar alüminyum folyo şeritleriyle donatılmış bir sensör olarak geliştirildi.

Ekip, silikon yongaları ve folyoları yapışkan tabaka destekli bir polimer film içine kapsayan 3D teknikler kullanarak çıkartma elektroniklerini bastırdı. Maksimum esneklik sağlamak için, bu çıkartma cihazları, silikonlu levhalar üzerinde yüksek hareket kabiliyetine sahip olan çinko oksit nanotransistörleri kullandılar ve bunların hepsi mikroskop boyutlarına incelttiler.

Bu cihazla doktorlar bir hastanın nefes alma şekilleri gibi aktivite düzeylerini izleyebilir.  Ancak cihaz sadece vücutlarımız için değil. yatağımıza monte edilip uyku paternlerinin incelnemesi için kullanılabilecek!

 

Yorum bırakın