Rahim ağzı kanseri teşhisi için mikroçip geliştirdi

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik Fakültesi Nanoteknoloji Bölümü’nden araştırma görevlisi Melike Karakaya, rahim ağzı kanserinde erken teşhisi kolaylaştıracak mikroçip geliştirdi. Karakaya, TÜBİTAK’ın desteğiyle 13 ay boyunca Boston Üniversitesi Kanser için Gelecek Teknolojileri Merkezi’nde çalıştı. Karakaya’nın geliştirdiği rahim ağzı kanseri erken teşhis çipi Beth Israel Hastanesi’nden 65 hastada test edildi ve yüzde 100 başarı sağladı. Karakaya, dünyadaki bütün kadınlar için büyük önem arz eden buluşunun seri üretimini Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile yapmak istiyor.

GURUR VERİCİ ÇALIŞMA

TÜBİTAK desteği ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Boston Üniversitesi Kanser için Gelecek Teknolojileri Merkezi’nin katkılarıyla ürettiği kağıt tabanlı bu mikroakışkan çip ile rahim ağzı kanserinin erken teşhisinin mümkün olduğunu belirten Karakaya, “Ülkemiz adına gurur verici olan bu çalışmamızı en kısa sürede Sağlık Bakanlığı desteği ile kullanıma hazır uygulanabilir hale getirmek istiyoruz. Devletimizin de kadınlara erken teşhis pembe otobüslerle verdiği bu desteği artırmak, hızlandırmak ve daha ulaşılabilir ve ucuz hale getirmeye yönelik bu yeni nesil rahim ağzı kanseri erken teşhis çipi sadece ülkemiz adına değil dünyadaki tüm kadınlar adına çok büyük önem arz ediyor” dedi.

DÜNYADA BİR İLK

Melike Karakaya, rahim ağzı kanserinin tespiti için geliştirdiği erken teşhis çipinin dünyada bir ilk olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Çipin hem maliyeti çok düşük hem de hastanelerdeki pahalı cihazlara oranla daha hızlı ve sağlıklı sonuç elde edilebiliyor. Rahim ağzı kanseri, erken teşhisi virüslerden yapılabilen tek kanser çeşidi. Şu an günümüzde yaygın olarak kullanılan teşhis metodu Pap-Smear testidir. Ancak bu test haftalar sürüyor. Test için özel eğitim almış patalojistlere ihtiyaç duyuluyor. Bunun yanı sıra Smear testinin düşük hassasiyette olmamasından kaynaklı, hastaya miktar analizi de yapılabilen moleküler testin de uygulanması gerekiyor. Fakat bu test de çok pahalı cihazla yapılıyor. Alanında uzman personel ile temiz laboratuvar koşullarında yapılmasıa gerekiyor. 2 haftadan fazla bir süre gerektiriyor. Bu nedenle ucuz, dayanıklı, portatif, hasta başında az bir örnek miktarı ile yaklaşık yarım saat içinde cevap alabileceğimiz mikroçiplere ihtiyaç var.” Rahim ağzı kanseri kadınlarda en fazla görülen ikinci kanser türü ve her yıl 270 bin kadın bu hastalıktan hayatını kaybediyor.

Yorum bırakın