Bilim insanları yaşam kurtarıcı, Kanı geçirmeyen super-materyal oluşturdular

Stentler, kateterler ve titanyum çubuklar gibi implante edilen tıbbi cihazlar, dünyanın dört bir yanındaki hastalar için hayat kurtarıcı araçlardır. Yine de, insan vücudunda yabancı bir nesneye sahip olmak kendi risklerini ortaya çıkarmaktadır – başta, cismi reddetme veya kan pıhtısı oluşum riskini artırma. İki farklı bilimsel disiplin arasındaki yeni bir işbirliği, bu risklerin geçmişte kalacak bir endişe haline gelmesi için çalışıyor.

Colorado State Üniversitesi’nden (CSU) biyomedikal mühendisleri ve malzeme bilimcileri kan, plazma ve su içeren sıvıları geçirmeyen titanyum için “superhemofobik” bir yüzey işlemi geliştirdiler. Titanyum aslında yapışmayan bir kimyasal ile muamele edilmiş nano ölçekli tüplerle kaplandı. Sonuçta temas ettiği herhangi bir sıvıyı geçirmeyen bir yüzey elde edildi.  Sonuçlar Advanced Healthcare Materials de yayınlandı.

Florlu nanotüpler CSU araştırmacılarının deneylerinde en iyi superhemofobik yüzeyleri sağlamıştır. Kredi: Kota Lab / Colorado Eyalet Üniversitesi

Bir vücudun bir tıbbi implantı reddettiği durumlarda, hastanın bağışıklık sistemi yabancı cisimleri tespit eder ve ona karşı bir savunma açar ve bu da ciddi iltihaplanma ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Ekibin  oluşturduğu yüzeyi asıl hilesi, vücudunbu materyalin orada olduğunu bilmiyor olmasıdır.

Pıhtılaşma ile ilgili olarak, tıbbi implantlar kullanan hastalar genellikle bu riski azaltmak için kan inceltici ilaç rejiminde kalmalıdırlar.  Bununla birlikte, kan incelticilerinin çalışması garanti değildir ve yaralanma durumunda aşırı kanama riski taşırlar.

Bu materyalin canlılarda kullanımı için hala çalışmalara devam ediliyor.

Yorum bırakın