Kalp Cerrahisinde Devrim: Büyüyebilen Yapay Damarlar

DSN-Tıpta artık yapay vücut parçaları bilim kurgu olmaktan çıktı. Artık organları 3D yazıcılarla yapıyor veya laboratuvarda üretiyoruz. Fakat yapay demeleri ne yazık ki hasta ile birlikte büyüyememeleri anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse, çocukluk çağında implant takılan çocuklar büyüdükçe implantın vücut boyutlarına uygun olanının takılması için daha çok operasyon geçiriyorlar.

Artık o günler geride kalabilir. Minnesota Üniversitesi araştırmacıları, takıldığı beden ile birlikte büyüyebilen yapay damar üretmeyi başardılar. aynı normal damarlar gibi!

Sentetik kan damarlarını yapmak için ilk önce koyun derisi hücreleri özel bir tüpe yerleştirildi ve biyoreaktörde büyümeye bırakıldı. Bu hücrelerin büyümesi için gerekli olan sıcaklık, egzersiz ve besinleri sağlıyordu. Sonuçta oluşan damar benzeri tüpler orijinal hücrelerden arındırılmak için  deterjan ile yıkandı. Geride , konakçı vücut tarafından reddedilmeyecek olan boru şeklindeki protein iskeleti kaldı.

Kaynak: Syedain, et al./Nature Communications

Yapılan çalışmada araştırmacılar, oluşturdukları damarları 5 haftalık kuzuya yerleştirdiler. Konakçının vücudu kendi hücrelerini iskelete yerleştirmeye başladı.  50. haftada ultrasonografi ile yapılan incelemede damarların boyutunun %56 oranında arttığı izlendi.

İNSAN DENEYLERİ

”Bu doku mühendisliği ve rejeneratif tıp arasında mükemmel bir evlilik ürünü. Alıcı vücudundaki gelişmeler bu yapay dokuyu tekrar canlı bir doku haline getiriyor” Professor Robert Tranquillo. Bir sonraki aşamanın FDA’den insan deneyleri için izin almak olacağını ekledi.

DoktorlarSitesi.NET çeviri ekibi

Yorum bırakın