Sağ ya da Sol Elinizi kullanmanızın sebebi hakkında yanılıyor olabiliriz!

Bilim insanlarının, uzun süredir neden bazı insanların sağ bazı insanların sol elini kullanmaya meyilli oldukları ilgilerini çekmiş durumda. İnsanların  sağ veya sol el kullanmasına neden olan şeyleri hala tam olarak anlayamadık, ancak araştırmacılar onlarca yıl boyunca sebebin beynimizde olduğunu varsaydılar.

Fakat yeni bir araştırmanın erken kanıtları, insanların baskın elini belirleyenin beyin değil, omuriliğin önemli bir rolü olduğunu gösterdi.

Almanya’daki Bochum Ruhr Üniversitesi’nden Dr Sebastian Ocklenburg, Judith Schmitz ve Dr Onur Güntürk’ün içerisinde bulunduğu,  biyopsikologlardan oluşan uluslararası bir ekip, omurilikteki genetik aktivitenin rahimde zaten asimetrik olduğunu ve bunun sağ ya da sol el tercihi ile bağlantılı olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar elife dergisine yazdıkları makalede bunun henüz bir hipotez olduğunun altını çizdiler. Fetüsün gelişimini ultrason ile takip eden araştırmacılar asimetrik kullanımın ne zaman tetiklendiğini incelediler. Gebeliğin sekizinci haftasında bir elin daha fazla tercih edildiğini, on üçüncü haftada ise fetüs baskın olan sağ ya da sol parmağını emmeye başladığını gördüler. Bilindiği üzere el ve kol hareketleri motor korteks tarafından kontrol edilir. Ancak hamileliğin sekizinci haftasında motor korteks daha gelişmesini tamamlayıp omurilik ile bağlantısını kurmadığı için hangi elin aktif olacağını da belirlemesinin pek mümkün olmadığı belirtildi.

Araştırmacılar bunu neyin tetiklediğini araştırmak için omurilik segmentlerindeki gen ekspresyonlarına baktılar. Sekizinci haftada omuriliğin sağında veya solunda ifade edilen genlerin miktarı arasında fark buldular. İlginçtir ki; bu fark, kol ve bacak hareketlerini kontrol eden omurilik segmentlerinde görüldü.

Ekip aynı zamanda asimetrik gen aktivitesinin nedenini araştırdı ve omurilik aktivitesinin sol veya sağ tarafta daha büyük olup olmadığını kontrol eden çevresel faktörlerin olduğunu gösterdi.

Çevresel faktörler, epigenetik olarak bilinen bir şey aracılığıyla gen ekspresyonunu kontrol edebilir (epigenetik – genomuzun üzerinde oturan ve hangi genlerin açılıp kapatıldığını belirleyen bir katmandır.).

Çalışma çevresel faktörlerin spinal kordun bir tarafında diğerine göre daha fazla gen aktivitesine neden olabileceğini epigenetik yoluyla açıklamakta.

 

Yorum bırakın