AKŞAMDAN KALMA OLANLARA İLAÇ GİBİ 7 ÖNERİ

Hepimiz bazen ipin ucunu kaçırırız. Unutulmaz anılar (ya da anı eksikliği) genellikle bira, şarap ve alkollü içeceklerin tüketiminin ardından gelir. Ertesi sabah ise korkunç bir akşamdan kalma bizi bekleyebilir.

Akşamdan kalma olayını önlemenin en iyi yolu az miktarda içmek (ya da hiç içmemek) olsa da ertesi gün hissettiğimiz, bizi pişman eden vücut ağrısı ve baş ağrısını hafifletmek için birkaç akşamdan kalma tedavisi var.

Alkol kullananların %75’i akşamdan kalma sıkıntısı yaşıyor ve bazıları bu sebeple işe geç kalıyor ya da gün içinde odaklanamama sorunu yaşıyor. Akşamki eğlencenin tatsız bir gün olarak devam etmemesi için akşamdan kalma ile baş etmenin yollarını bilmemiz çok önemlidir.

Önce Biraz Bilimsel Kısımdan Bahsedelim

(Bana bilimsel kısmından bahsetme direk önerileri alayım diyenler buraya tıklayabilir)

1) Alkol Metabolizması


Akşamdan kalmaya neden olan en önemli etken alkol metabolizmasıdır. Alkol alındıktan sonra, öncelikle alkol dehidrojenaz enzimi aracılığı ile asetaldehide; daha sonra ise aldehit dehidrojenaz enzimi sayesinde asetik aside dönüştürülür. Asetaldehit, alkolün bir metaboliti olmasına rağmen; alkolün kendisine göre 30 kat daha toksiktir. Özellikle mide ile ilgili semptomların (belirtilerin) tamamından asetaldehit sorumludur.

2) Karaciğer Metabolizması


Akşamdan kalmada bir başka önemli etken de alkol tüketildikten sonra karaciğerin çok fazla alkolle uğraşması sonucu, vücudun ertesi gün ihtiyaç duyacağı gerekli amino asit, vitamin ve benzeri ihtiyaçları yeteri kadar sentezleyememesidir. Bu ayrıca karaciğer yağlanmasını sağlayan da en önemli unsurlardan birisidir.

3) Yoğun Su Kaybı


Alkol tüketildiği zaman su kaybına neden olur; çünkü böbrek düzeyinde vasopressin dediğimiz hormonu baskılar ve daha sık idrara çıkma ihtiyacını hissettirir. Bunun sonucunda hücrelerimiz aşırı su kaybeder (beyin hücreleri de buna dahildir) ve akşamdan kalma dediğimiz, istenmeyen durum ortaya çıkar.

4) Glutamin metabolizmasının bozulması


Glutamin sahip olduğumuz doğal bir uyarıcıdır. Alkol tüketilirken meydana gelen depresif etkiler, glutamin sentezini engeller. Alkol kesilince, vücut tepki olarak glutamin üretmeye başlar. Glutamin vücudu sürekli uyardığından dolayı düzenli bir gece uykusu alınamaz.

Akşamdan Kalma Belirtileri

Akşamdan kalma belirtileri

AKŞAMDAN KALMA BELİRTİLERİNİ NASIL AZALTIRIZ

Su kaybına mani olunmalı.
Alkole bağlı zehirli madde üretimi azaltılmalı hatta engellenmeli ve etkisi ortadan kaldırmalıyız.
Karaciğerin onarmak için yetiştiremediği amino asitleri tekrar alabilmeliyiz.

Akşamdan Kalma Olanlara En İyi 7 Öneri

1. Su İçmek

Vücudunuza daha fazla sıvı koymak düşüncesi iğrenç gibi gelse de su gerçekten yardımcı olabilir. Tipik olarak, alkolün negatif belirtileri, vücudun dehidrasyonundan (susuz kalmasından) kaynaklanır.

2. Şekerli Gazoz

İronik olarak, tatlı, kafeinsiz soda içmek, akşamdan kalma süresince çok fazla işe yarayabilir. Gıda ve Fonksiyon (Food and Function)  dergisinde yayınlanan 2013 tarihli bir çalışmada, Çinli araştırmacılar, bu içeceğin akşamdan kalma belirtileri için suçlu olduğuna inanılan aldehit dehidrogenaz (ALDH) işleme yeteneğimizi hızlandırarak, vücudumuzun alkolü metabolize etmesine yardımcı olduğunu keşfetti. Popüler inancın aksine, çalışma aynı zamanda bitkisel ve diğer takviyelerin aslında hem sağlığa zarar veren hem de yararlı farmakolojik faaliyetleri olduğunu buldu. Bitki çayınızı yudumlamak da ALDH sürecini yavaşlatabilir ve akşamdan kalmışlığı uzatabilir.

3. Zencefilli veya Nane Çayı

Önceki çalışmada şekerli gazozun bitki çaylarından daha etkili olabileceğini düşünülse de diğer çalışmalar zencefilli veya nane çayının akşamdan kalma ile ilişkili mide bulantısı mükemmel bir yatıştırıcı olduğunu söylüyor. American Journal of Physiology’de yayınlanan bir 2003 çalışması ve Prescrire International’da yayınlanan 2008 çalışması, bu çayların uygun şekilde kullanıldığında mide bulantısını azaltabileceğini keşfetti. EGCG’nin (Epigallocatechin galate) önemli detoksifikasyon yolaklarını tetiklediği gösterildiğinden, yeşil çayın da karaciğere yararlı olduğu bilinmektedir.

4. Kudzu Bitkisi

Kudzu, doğu tıbbında geçmişten bugüne kullanılan bir bitkidir. Özellikle kas ağrılarının giderilmesinde aktif olarak kullanılmıştır. Son yıllarda yapılan klinik çalışmalarda (2015 molecules dergisi, Harvard Tıp fakültesinin Pharmacology Biochemistry and Behavior dergisindeki 2003 yayını), bu bitkiden elde edilen puerarin ve daidzin isimli iki antioksidan sayesinde, alkolün vücuda verdiği zararı önlediğine dair bulgulara yer verilmiştir. Bu çalışmalar paralelinde, kudzunun alkolün olumsuz etkilerine karşı koruyuculuğu hayvan modellerinde de kanıtlanmıştır. Hayvan modellerinde, kudzunun antioksidan etkisiyle kandaki alkol seviyesini düşürdüğü ve alkole bağlı uzun uyku sürelerini normal düzeylere çektiği görülmüştür. Benzer çalışmalarda, kudzunun farelerin karaciğer hücrelerinde koruyucu etkisi de gösterilmiştir. Ayrıca; yapılan klinik çalışmalarda, kudzunun vücutta toksik (zararlı) madde oluşumunu da engellediği kanıtlanmıştır. Alkolün vücutta meydana getirebileceği zararlı madde birikimi (toksik etki) engellendiği zaman baş ağrısı, mide bulantısı, depresyon, anksiyete gibi belirtilerin kaybolduğu gözlenmiştir.

5. Muz ve Tuzlu Kraker

Bu tuhaf bir kombinasyon gibi görünebilir, ancak tuzlu kraker ve muz yiyerek ( tuz ve potasyum açısından zengin bir kombinasyon) akşamdan kalmışlığı tedavi edebilirsiniz. Karbonhidratlarla (karaciğer-detoksu sırasında tükenir) birlikte gelen doğal elektrolitler (tuz ve potasyum gibi) , kendini daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

6. Kahve ve Aspirin

Bu basit kombinasyonun aslında işe yaradığı kanıtlanmıştır. PlOS ONE dergisinde yayınlanan 2010 tarihli bir çalışmada, kahve içerisindeki kafein ve aspirin ve diğer ağrı kesici ilaçların anti-inflamatuar bileşenlerinin, etanolün kimyasal bileşiklerine veya saf alkole karşı çalıştığı gösterildi Etanolün, kimyasal asetata bağlı olarak baş ağrılarına neden olduğu bilinmektedir. Kahve ve aspirinin (reflü ve gastrit gibi) mide şikayetlerini arttırabileceğini de akılda tutmakta fayda var.

7. HİDRODOL PLUS Gibi Takviye Ürünler

Vitamin, mineraller ve aminoasitlerin yanında, son yıllarda antioksidan özelliğiyle dikkat çeken kudzu bitkisini içeren Hidrodol Plus gibi metabolizma desteleyici ürünlerle alkolün etkilerini azaltabilir ve ertesi güne zinde devam edebilirisiniz. Bu ürünün içindekiler Maltodekstrin (Mısır), Sorbitol, Kudzu kökü (pueraria lobata), Glikoz,  önemli amino asitler (Alanin, Lösin, Valin, Glisin, Serin, Sistein, Tirozin, Prolin ,Metiyonin Fenilalanin, Glutamin, Lizin Hidroklorür) ve mineral ve vitaminler ( Sodyum fosfat, Sodyum bikarbonat, Askorbik Asit – C vitamini-, Alfa lipoik asit, Kalsiyum pantotenat, dl-alfa tokoferol asetat, ferröz fumarat, Magnezyum aspartat, Nikotinamid, Riboflavin, Tiyamin Hidroklorür) ile karaciğerin üzerindeki yükü hafifletir ve alkolün metabolizmasını hızlanırırken vücudun ihtiyacı olan elementleri yerine koyar. Daha fazla bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Akşamdan Kalmayın… Zinde Kalın! 😉

AKŞAMDAN KALMA OLANLARA İLAÇ GİBİ 7 ÖNERİ” üzerine 4 yorum

  1. bnde bunlar hikaye, sabah kalktıgınızda 1 bardak soguk bira için akşamdan kalma olayını silip atabilirsiniz 😀

    Beğen

Yorum bırakın