“Sezaryen ameliyattır, normal doğumla eşdeğer tutulmaması gerekir”

İstanbul’da normal doğumu destekleyen hastaneler ve hekimler ödüllendirildi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, İl Sağlık Müdürlüğünce, Dr. Siyami Ersek Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, marifetin iltifata tabi olduğunu belirterek, normal doğumu destekleyen hastane ve hekimlere teşekkür etti.

Türkiye’de normal yollardan doğum oranının henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını dile getiren Vali Şahin, “Siz hocalarımız, hekimlerimiz bunun değişmesi gerektiğini ifade ederek, normal yollardan doğum yaptırmanın mücadelesini veriyorsunuz. Biz burada devleti temsil eden yöneticiler, kanun uygulayıcılar olarak değil ama bilimsel bir kararın bilimsel bir sonucun takibi noktasında sizlerle beraberiz.” ifadelerini kullandı.

Vali Şahin, doğum gibi fizyolojik bir olaya hastalık gibi muamele edilmesinin anne ve çocuk sağlığını riske attığını, ekonomik kayba ve zaman kaybına yol açtığını aktardı.

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu ise doğum olayının Adem’le Havva’dan bu yana süregelen fizyolojik bir olay olduğunu vurgulayarak, sezaryenin ameliyatla çocuk dünyaya getirmek olduğunu, dolayısıyla normal doğumla eşdeğer tutulmaması gerektiğini ifade etti.

Müdürlük olarak Kadın Doğum Hastalıkları Komisyonu oluşturduklarını açıklayan Memişoğlu, bu komisyonun İstanbul’daki 406 doğum hastanesi ve bin 658 kadın doğum uzmanıyla istişare ederek önemli bulguları olan bir rapor hazırladıkları bilgisini verdi.

Normal doğumu destekleyen hekimlerin ve hastanelerin bu rapor doğrultusunda seçildiğini belirten Memişoğlu, “Bu sene ilk kez yapıyoruz, inşallah her sene yaparız. İstanbul’da sezeryanla doğum oranını belli bir oranın altına düşürmüş hastane ve hekim arkadaşlara en azından onların da moral ve motivasyonunu yükseltecek bir ödül verelim dedik.” şeklinde konuştu.

Normal doğumun daha çok tercih edilmesinin cezai müeyyide ile değil, teşvikle sağlanabileceğini vurgulayan Memişoğlu, “Hem toplumun bilincini hem annenin kültürünü hem hekimin doğum yaptırma cesaretini arttırarak bir yere varabiliriz.” dedi.

Konuşmaların ardından hastanelere ve hekimlere plaket ve başarı belgesi takdim edildi.

Törene, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kamil Özdil, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Dr. Abdullah Emre Güner ile özel hastane sahipleri ve hekimler katıldı.

Yorum bırakın