Uzmanlar: Yürüyüş; Kanser Hastalarında Ömrü Uzatıyor ve Tedaviye Yardımcı

30 DAKİKALIK YÜRÜYÜŞ KANSERLİ HASTANIN ÖMRÜNÜ UZATIYOR

– Türk Hematoloji Derneği (THD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir:

– “Kanserli hastalıklarda hareketsizlik yaşam kalitesini ve süresini etkiliyor”

– “Yeni bir çalışmaya göre, kanser hastaları haftada üç kez sadece 30 dakika yürüdüklerinde yaşam kalitelerinde artış olmaktadır”

– İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağ. ve Hast. ABD Çocuk Hematoloji Onkoloji Bölümü Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan:

– “Çocuklarda saptanan kanser oranı, tüm kanserlerin yüzde 2’sini oluşturuyor”

Suat Metin – Sabri Çağlar

ANTALYA (İHA) – Türk Hematoloji Derneği (THD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, yürümenin kanserli hastalarda yaşam süresine ve kalitesine etki yaptığını söyledi. Demir, “Yeni bir çalışmaya göre, kanser hastaları haftada üç kez sadece 30 dakika yürüdüklerinde yaşam kalitelerinde artış olmaktadır” dedi.

Daha önce Fethiye ve İstanbul’da rekor katılımlarla düzenlenen International Congress on Leukemia Lymphoma Myeloma’nın altıncısı bu yıl Antalya’nın Serik ilçesinde düzenlendi.  Belek Turizm merkezinde bir otelde 25 yabancı konuşmacının yer aldığı ve 300’e yakın hematoloji uzmanlarının da katıldığı kongrede, 12 bilimsel oturum ve 3 uydu sempozyumda 29 oturum başkanının moderatörlüğünde 34 konuşmacı sunumlarını gerçekleştiriyor. Kanser ve tedavileri hakkında gazetecilerle bir araya gelen Türk Hematoloji Derneği (THD) uzmanları, kanserde ömrü uzatma ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik önemli açıklamalarda bulundular.

  “Yaşam süresi ve kalitesini etkiliyor”

Kongrede konuşan Türk Hematoloji Derneği (THD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, derneklerinin 2016 Dünya Tromboz gününde ‘hareketsiz kalma yaşamda kopma sloganı’ ile damar tıkanıkları hastalıkları konusunda şişmanlığın ve hareketsizliğin yaşama mal olduğu konusunda bilgilendirmeler yaptıklarını hatırlattı. Kanserli hastalıklarda hareketsizliğin yaşam kalitesini etkilediğini vurgu yapan Demir, “Hem yaşam kalitesini hem de yaşam süresine etki etmektedir. Nitekim hastalarımızın ruhsal durumu yaşama bağlılığı aile desteği ile ve tedavisi ve bakımı iyi tedavi yönetmeleri ve yaşam kalitesini arttırıcı yöntemler mümkündür” dedi.

  Haftada 3 kez sadece 30 dakika yetiyor

Günlük fiziksel aktivitelerin düzenli olarak yapılmasının ise yaşam kalitesini arttırdığını söyleyen Demir, “Bu nedenle olası enfeksiyona karşı önlemler alındığında hastaların dışarı çıkması yürüyüş yapması fiziksel aktivitelerini arttırmaları önem kazanmaktadır. Yeni bir çalışmaya göre, kanser hastaları haftada üç kez sadece 30 dakika yürüdüklerinde yaşam kalitelerinde artış olmaktadır. İngiltere’de yapılan çalışmaya göre, ‘egzersizden kaçmak yerine, hastalar daha aktif olmaya ve günlük yaşamlarında egzersiz yapmaya teşvik edilmelidir’ denmiştir. Çalışmada 42 kanserli hasta iki gruba ayrılmış. Bir grup, mevcut aktivite düzeyini korumaya teşvik edilmiş. Diğer gruba ise yürüyüş önerileri verilmiş ve haftada bir grup yürüyüşüne katılmaları önerilmiştir. Bu hastalar yaşam kalitesi, halsizlik, ruh durumu kendi kendini iş yapabilme durumu sorgulanarak 6, 12 ve 24. haftalarda değerlendirmeler yapılmıştır. Yürüyüş yapanlarda yaşam kalitesi skorlaması yapmayanlara göre daha yüksek çıkmış” diye konuştu.

Yorum bırakın