Doktorlar Mezun Oldu! Atandı! Ama Göreve Başlayamıyor!

74. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası sonuçları yaklaşık 3 ay önce açıklandı. Kura sonuçları açıklanmış olmasına rağmen ataması yapılmış doktorlar henüz göreve başlayamadı. Çünkü uzayan güvenlik soruşturması tüm doktorları mağdur ediyor. Bu durumun mağduru doktorlar web sitemize aşağıdaki yazıyı ilettiler;

“Mezun Doktorlar Göreve Başlayamıyor”

Olağanüstü hâl uygulamaları kapsamında yapılan güvenlik soruşturmaları ve uzayan bürokratik süreçler sağlık sistemini de etkiledi. Fakültelerinden yeni mezun olan ve kanun gereği 2 yıla kadar Devlet Hizmet Yükümlülüğünü (mecburi hizmet) yapmak durumunda olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı hekimler, mezuniyet belgelerini almaları ve Sağlık Bakanlığı kurası ile atanmalarına rağmen görevlerine başlayamıyor.
Son olarak 74 ve 75. Devlet Hizmet Yükümlülüğü kurası ile atanan hekimlerin soruşturma süreçleri neredeyse 3 ayı bulmuş durumda ve hâlâ görev tebligatları yayınlanmış değil. Kura ile askeri kurumlara atanan hekimlerin soruşturmalarının ise 6-7 ayı aştığı belirtiliyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı, İl Emniyet Müdürlükleri, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na başvuran yüzlerce hekim, ya cevap alamadıklarını, ya da kurumlar arasında dolaştırıldıklarını ve yuvarlak-sonuçsuz ifadelere maruz kaldıklarını bildiriyorlar.
Mecburi hizmeti tamamlamadan özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarına da izin verilmeyen hekimler aylardır maaş alamıyor. Görev başlangıç günleri de belirsiz olan ve kendilerine herhangi bir şekilde bildirilmeyen hekimler ileriye dönük plan yapamıyor veya uzmanlık sınavlarına (TUS) hazırlanamıyorlar. Ayrıca fakültelerinden mezun oldukları için öğrenci statüsü bulunmayan hekimlerin, güvenlik soruşturmaları tamamlanmadığı için memur statüsü de henüz verilmiş değil, bu sebeple sağlık sigortası hizmetinden de yararlanamıyorlar ve ceplerinden her ay prim ödemek durumundalar.
Yeni mezun hekimlerin göreve başlayamaması aynı zamanda vatandaşın aldığı sağlık hizmetini de etkiliyor. Özellikle acil servislerinde pratisyen hekim ihtiyacı bulunan ve Sağlık Bakanlığı’na bu konuda kadro taleplerini ileten pek çok il ve ilçe hastanesi atanan hekimlerin güvenlik soruşturmalarının tamamlanmasını bekliyorlar. Bu aynı zamanda hastanelerdeki mevcut hekimlerin yoğun koşullar altında çalışması ve sağlık hizmetindeki kalitenin de düşmesi anlamına geliyor.
Ailelerinin onları bin bir emekle yetiştirdiğini ve hem onların hem de toplumun kendilerine ihtiyaç duyduğunu belirten hekimler; göreve başlayamamaktan, ayırt etmeksizin atandıkları bölgelere hizmet edememekten, mesleki açıdan pasif olarak uzun zaman geçirmekten ve kendilerini zorlayan bu ekonomik durumdan rahatsız olduklarını ve yetkililerden bu konuda adım atılmasını beklediklerini dile getirdiler.

Yorum bırakın