Hekimler de İntihar Ediyor! İntihar Nasıl Önlenir? VİDEO

 

29-30 Ekim 2017 tarihlerinde Batman, Adana ve İstanbul’dan gelen hekim intiharları tüm Türkiye’yi sarstı. Bunun üzerine Türkiye Psikiyatri Derneği ve DoktorlarSitesi.NET ortak bir canlı yayın programı düzenledi. Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Psikiyatrist Uzm. Dr. Arzu Erkan Yüce, @doktorlarsitesi’nden Uzm. Dr. Kübra Irmak ve Uzm. Dr. Fatih Batı’nın canlı yayın konuğu oldu. 

Batman’da mecburi hizmetini yapmakta olan Kalp Cerrahı Dr. Engin Karakuş, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı’nda görevli Asistan Hekim Dr. Ece Ceyda Güdemek ve Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenci olan Yağmur Çavuşoğlu’nun intihar haberleri 30 Ekim günü basına yansıdı ve büyük yankı uyandırdı.

Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki erkek hekimler toplumdaki diğer erkeklere oranla iki kat daha fazla intihar nedeniyle ölürken, kadın hekimlerde oran toplumdaki diğer kadınlara nazaran 3 kat daha fazla görülmektedir.

Psikiyatrist Arzu Erkan Yüce, depresyonun intiharlar olgularına çoğunlukla eşlik ettiğini ve dünyada da özellikle gençlerde intihar oranlarının belirgin arttığını dile getirdi. Depresyon tedavi edilebilir bir durum ve nihayetinde intiharlar da önlenebilir, bu konuda sadece farkındalık ve bilinçlenme gerekiyor, diyen Yüce sağlık çalışanlarının sosyal zenginliğe kendilerine daha çok zaman ayırmaya ihtiyaçları olduğunun altını çizdi ve şunlara değindi:

“Tükenmişlik sendromu ve depresyon hekimlerdeki intiharların temel sebebi. Yoğun çalışma saatleri tükenmişliği tetikliyor. Hekimler keyif verici etkinliklere sosyal hayata zaman ayırmakta zorlanıyor. Öz bakımda azalma, sorulara az cevap verme, melankolik, ölümden sık sık bahsetme, sigara ya da alkole başlamak, farklı kişilik özellikleri sergileniyorsa o kişide depresyona karşı uyanık olunmalı.”

Uzm. Dr. Fatih Batı da belirsizliklerin ve uzayan süreçlerin hekimleri daha yeni mezun olduğunda dahi depresyona ve tükenmişliğe ittiğini, özellikle TUS ve mecburi hizmet süreçlerinin 3-5 ay gibi sürelere uzamasının ve yetkili mercilerle de süreç hakkında hiçbir açıklama yapılmamasının yeni mezun hekimleri çok yıprattığını belirtti.

Op. Dr. Kübra Irmak, yayınlanan bir makalede tıp öğrencilerinin ölüm nedenleri arasında intiharın ikinci sırada olduğunu, açıkladı.

Canlı yayın videosununun tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.


Canlı yayın ve videolarımızı kaçırmamak için hesabımıza abone olun
https://www.youtube.com/doktorlarsitesi

KaydetKaydet

KaydetKaydet

KaydetKaydet

Yorum bırakın