ENGELLİ VE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN OKULLAŞMA ORANI SADECE YÜZDE 2

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Koray Fırat,
özel gereksinimi olan çocukların bakımının ve sağlığının yine özel ilgi istediğini söyledi, “Bir toplumun gelişmişlik düzeyi bu çocukların topluma kazandırılması ile belirlenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün hesaplamalarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduğu tahmin edilmektedir. Bu saptama, Türkiye’de 3 milyon engelli ya da özel gereksinimi olan çocuk olduğu anlamına gelmektedir” dedi.

Bu çocuklarda sorunun hekim tarafından erken saptanması ve ardından ayrıntılı derecelendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Fırat, “Aile çocuğun tanısı ve ek sorunları konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmelidir. Çocuğun durumu ve ihtiyaçları aktarılırken, ailenin bazı ruhsal bunalım aşamalarından geçebileceği; ancak durumu kabul etme aşamasına gelen ailelerin sağlık personeli ile işbirliği yapabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle ailelere gerekirse psikolojik destek sağlanarak, durumu kabul etme noktasına getirmek çok önemlidir. Bunların yanı sıra genetik danışma da, ailenin benzer sorunu olan çocuklara sahip olmasını önlemek açısından gereklidir” diye konuştu.

“ENGELLİ VE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 2”

Özel gereksinimli çocukların eğitilmesinin, onların kendi yaşantılarını sürdürmeleri açısından çok önemli olduğunu dile getiren Uzman, “Ülkemizde özel gereksinimli çocuklar arasında okula gidenlerin oranı yalnızca yüzde 2’dir. Engelliler için özel okullar da olmakla birlikte modern eğitim yaklaşımı; özel gereksinimli çocukların normal eğitim veren okullarda yetiştirilmesini öngörmektedir. Böylece erken dönemde bu çocukların yaşama alışmaları, toplumun da onları benimsemesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Özgül eğitimleri sırasında özel gereksinimli çocuklara, toplumdaki engellilik hakları konusunda bilgi verilmelidir” dedi.
NTV

Yorum bırakın