Canan Karatay’ın YALANI DİLİNDE PATLADI!

HaberTürk’te 1 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan “Türkiye’nin Nabzı” isimli programa konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay, İsrail’de hiç aşı yapılmadığını iddia etti. Sunucu Didem Arslan Yılmaz moderatörlüğündeki programda söz alan Karatay, bazı ülkelerde “din bakımından” hiç aşı yapılmadığını ve İsrail’in de bu ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Bu iddiaları inceleyen teyit.org böyle bir bilginin olmadığını Karatay’ın yalan ve uyduruk bilgi verdiğini ortaya koydu.

Ancak İsrail’de aşı yapılmadığı iddiası doğru değil. İsrail’de hem çocuklar hem de yetişkinlere aşı yapılıyor. Birçok ülkenin olduğu gibi İsrail’in de bir aşı takvimi var. 

İsrail’de aşı yapılıyor 

İsrail’de uygulanan aşılarla ilgili olarak İsrail Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde bazı bilgiler mevcut. Site incelendiğinde ülkede devlet tarafından ücretsiz olarak yapılan aşıların tablosu da görülebiliyor. Tabloda farklı zaman dilimlerinde uygulanan dokuz ayrı gruptaki aşılar var. Tipat Halav isimli aile sağlığı merkezlerinde yaptırılan aşıların formülasyonlarının yer aldığı bilgilendirici bir yazı da bakanlığın internet sitesinde mevcut.  

İsrail Sağlık Bakanlığı 65 yaş ve üzerindekilerin grip, tetanos, difteri ve pnömokok gibi aşıları olmalarını da tavsiye ediyor. Yine ülkede 2016 yılında çıkarılan bir genelge ile sağlık alanında görev yapan bazı meslek gruplarının aşılanması zorunlu hale getirildi. 

Kızamık aşılama oranı yüzde 98

Dünyadaki birçok ülkede gelişen aşı karşıtı hareketlerle bağlantılı olarak İsrail’de de kızamık salgınları baş gösterdi. İsrail Sağlık Bakanlığı salgınların çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen anne babalar ve büyük çoğunluğu Kudüs’te yaşayan tutucu Yahudi grubu Harediler yüzünden ortaya çıktığını ifade etti. Ancak İsrail’de kızamık kaynaklı salgınlar ve olaylar yaşanmaya başlasa da Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ülkedeki kızamık aşılama oranı yüzde 98 seviyesinde. 

Sonuç olarak İsrail’de rutin bir aşı programı var ve aşılar ücretsiz olarak uygulanıyor. Canan Karatay’ın iddiası sosyal medyada en çok karşılaşılan yanlış bilgi türlerinden “uydurma” kategorisine yerleştirilebilir. 

Teyit.org‘un kanıt ve verileri, Canan Karatay’ın canlı yayınlanan bir programda izleyenlere yalan konuştuğunu yalan yanlış ve uyduruk bilgi verdiğini ortaya koydu.

Yorum bırakın