Kırıkkale’de Görme Kaybı Yaşayan Hastalar için Göz Doktorları Açıklama Yaptı: Sağlık Bakanlığı’nı 1 Yıl Önce Uyardık!

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği’nde bir süredir tedavi gören yaklaşık 36 hasta, iddiaya göre yapılan iğne sonrasında görme yeteneğini kaybetti. 36 hasta, Ankara’daki çeşitli hastanelere sevk edilerek tedavi altına alındı.

Bazı hastaların iki kez ameliyat olduğu öğrenilirken, bir kısmının da tedavilerinin 15 gün süreceği ileri sürüldü.

ÜNİVERSİTE İDDİALARI YALANLAYAN AÇIKLAMA YAPTI
Kırıkkale Üniversitesi’nden yapılan açıklamada: “Hastaların hepsinin kör olması söz konusu olamayacağı gibi işlem yapılan 9 hastanın durumu iyi. Diğerlerine de ulaşılmış ve gerekli tedavileri başlatılmıştır. Her olasılık üniversite hastanemizce göz önünde bulundurularak araştırılmakta olup, net sonuçlar elde edilene kadar şu an için ilaç uygulaması yapılmamaktadır. Ancak çeşitli hasta iddialarında olduğu gibi yanlış ilaç verme zaten söz konusu değildir. Endikasyonu Sosyal Güvenlik Kurumu, SUT tarafından net olarak tanımlanan ve belirtilen ilaç endikasyonları ışığında ilaç, göz hastalıkları hekimlerince uygulanmıştır.” dendi.

MİLLETVEKİLİ MECLİS’E SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Gazi Üniversitesi Hastanesinde tedavilerine devam edilen hastaları ziyaret etti. Hastalara geçmiş olsun dileyen ve konuyu Mecliste de dile getireceğini aktaran Önal, ihmale sebep olan varsa hukuki zeminde konunun takipçisi olacağını aktardı. Önal, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) araştırma önergesi sunduğunu da kaydetti.

“36 VATANDAŞIMIZIN GÖRME DUYULARINI KAYBETTİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİR”

Önal’ın TBMM’ye sunduğu önerge şöyle:

* “Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniğinde 36 vatandaşımızın ‘altuzan’ adı verilen ilaç ile enjekte tedavi yapıldığı, yapılan tedavi sonucu vatandaşlarımızın görme duyularını kaybettiği iddia edilmiştir.

* Bu konu hakkında birçok vatandaşımız tarafımıza ulaşmış, konu Kırıkkale basınımızda da yer almıştır.

* Böyle büyük bir hatanın ardından doktorlar tarafından hastalara ve hasta yakınlarına verilen bilgide, ‘Sağlık problemi yaşayan hastalara en üst seviyede tedavi uygulanacağı, enfeksiyonla ilgili olarak da hastalarımız tekrar görecek veya düzelecek demiyoruz, böyle bir iddiamız yok’ denildiği söylenmiştir.

* Bunun üzerine birçok hastamız Ankara’da değişik hastanelere sevk edilerek, tedavilerine burada devam edilmeye başlanılmıştır.

* Sağlık sorunları ile hastanelere başvuran vatandaşlarımız mağduriyetlerini tarafımıza iletmişlerdir.

* Sağlık Bakanlığınca sorunun ilaca bağlı bir problemden mi yoksa personelden kaynaklı bir hata mı olduğu hakkında bir an önce araştırma yapması ve daha fazla hastanın zarar görmesine engel olunması gerekmektedir.

* Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniğinde yaşanan ve birçok vatandaşımızın mağduriyetine sebep olan bu konunun araştırılması ve sorumlularının tespiti için Anayasa’nın 98., TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederim.”

GÖZ DOKTORLARI TAM 1 YIL ÖNCE BU İLAÇ KONUSUNDA SAĞLIK BAKANLIĞI VE SGK’YI UYARMIŞ!

Türk Oftalmoloji Derneği resmi websitesinden aşağıdaki açıklamayı yaptı;

Sayın Üyelerimiz ,

20 Ocak 2020 Pazartesi günü, intravitreal Bevacizumab (Avastin veya Altuzan) uygulaması sonrası bir kamu üniversitesi hastanesinden 15 hastanın Endoftalmi ön tanısı ile Ankara’nın çeşitli hastanelerine sevk edildiği duyumunu almış bulunmaktayız. Hastalarımız endoftalmi ön tanısı ile vitrektomi ameliyatına alınmış olup tedavileri devam etmektedir.

TOD Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından kamu üniversitesi yetkilileri ile temasa geçilerek hastalar ve tedavi süreçleri hakkında bilgi alınmış ve her türlü desteğin Türk Oftalmoloji Derneği tarafından verileceği konusunda kendilerine güvence verilmiştir. Konu ile ilgili ilgili birim üyelerimiz ve uzman ekiplerimiz tedavilerini büyük bir özveri ile sürdürmektedirler.

Bilindiği gibi 28.12.2018 tarihli SGK tebliği ile başlayan bir süreç devam etmektedir. TOD bu tarihten itibaren gerek Sağlık bakanlığını gerek de SGK’nu hem yazılı olarak hem de yüzyüze görüşmelerle uyarmış, sonuç alınamaması üzerine Danıştay’da dava açmıştır. Ne yazık ki yürütmeyi durdurma talebimiz olumsuz sonuçlanmıştır. Bugün ortaya çıkan durum üzülerek görüyoruz ki haklılığımızı bir kez daha açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Bu üzücü olayın en az zarar ile atlatılması için hastalarımızın ve meslektaşlarımızın her zaman yanında olacağız.

Saygılarımızla,

Türk Oftalmoloji Derneği Merkez Yönetim Kurulu


Sağlık Bakanlığı, Kırıkkale Tıp Fakültesi’nde 25 hastanın görme yeteneğini kaybetmesiyle ilgili inceleme başlattı. Türkiye İlaç ve Tıbbi İnceleme Kurumu, “İlk belirlemelere göre Kırıkkale’de ilaçla ilgili bir soruna rastlanmadığı yönünde açıklamada bulundu.


HASTA YAKINLARI İSYAN ETTİ “KONUYLA İLGİLİ BİLGİ ALMAMIZI DA ENGELLEDİLER” 

Hastalardan biri olan Hayati Çimen’in kızı Şeyda Yılmaz ise şunları kaydetti: “Konuyla ilgili bilgi almamızı da engellediler. Bazı evrakları alalım tarzında davrandığımızda onda da engellediler. Biz kendi aramızda WhatsApp gurubu kurduk o gün gelen hastalarla. Yaklaşık 20 kişi ile bu grubu oluşturduk ki bir birlerinden haber alsınlar. Hani ‘süreç nasıl gidiyor. İyileşiyorlar mı?’ diye birbirimizden haber alalım diye. Onlar da çeşitli şekilde başvuracaklar.” 

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan açıklama Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç uygulamaları ile ilgili tebliğine ‘Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’ adı verilir. Bütün ilaç uygulamalarının geri ödemeleri için bu tebliğde yayınlanan ilkeler esas alınır. Kamu, özel tüm sağlık kuruluşları bu sistem üzerinden hareket eder. Basında “ucuz ilaç” ibaresi ile yer alan ilaç ismi Bevacizumab olup bu ilaç gözün sarı nokta hastalıkları ile şeker hastalığına bağlı göz hasarında kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç yukarıda sayılan hastalıklara bağlı olarak değişik derecelerde görme kaybı yaşanan hastalara gözün çeşitli tabakalarındaki hasarı tamamen veya kısmen azaltmak adına uygulanır. Sağlık Uygulama Tebliği; göz hastalıklarında ilaç kullanım ilkelerini net bir şekilde belirtmiştir. SUT’nin 28.01. 2019 tarihli son güncel tebliğinde probleme neden olduğu düşünülen ilaç ilk tedavi seçeneği olarak yer almaktadır. Ayrıca bu ilaç hastane eczanelerinde bulunması gereken bir ilaç olarak tanımlanmış ve Kamu hastanelerinde bulundurulmaktadır. Ayrıca bu tebliğe göre ilaç yeni kullanımda olan bir ilaç değildir. Bu olaya neden olduğu düşünülen Bevacizumab etken maddeli ilaç ile ilgili Kırıkkale Üniversitesi Hastanemizde inceleme başlatılmış olup ilk planda bütün hastalar kör oldu haberi yanlıştır. Çünkü biyolojik olarak aktif olan bu ilaç aynı hastaların bir kısmına daha önce uygulanmıştır. Fakat bu tarz ilaçlarda ilaç reaksiyonu oluşabilir. Sterilizasyon şartlarına dikkat edildiği bilinmekte olup o gün kullanılan setlerin sterilizasyon kodları da doğrulanmıştır. Çünkü ameliyathaneye gönderilen setler otomatik cihazlar onay vermeden kullanıma gönderilmemektedir. İşlemler ameliyathane ortamında ve steril şartlarda gerçekleşmiştir. İşlemden sonra daha 24 saat dolmadan enfeksiyon oluşması olasılığı düşükte olsa araştırılmaktadır. Hastaların hepsinin kör olması söz konusu olamayacağı gibi işlem yapılan 9 hastanın durumu iyidir.


Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan iğne sonucu gözünü kaybeden hasta sayısı 36’ya çıkarken İYİP Antalya Milletvekili Dr. Tuba Vural Çokal konuyla ilgili TBMM’de açıklamalarda bulundu. Çokal, ‘geçen sene 13 Şubat’ta Sağlık Bakanlığı’nı uygulamanın riskleri konusunda uyardık‘ dedi.


Yorum bırakın