Erkeğin Gebelik Testi Pozitif Çıkarsa

Hikaye şöyle adamın birisi (nedense) eğlence için gebelik testi yapar ve sonucu pozitif çıkınca bunu reddit’te paylaşır. Paylaşımı gören birisi kendisine kanser taraması yapmasını söyler. Bunu dikkate alan adam doktora gider ve testis kanseri olduğunu öğrenir.

Testis Kanserinde Gebelik Testi Pozitif Sonuç Verebilir Mi?

Evet bu mümkün.
Pratik gebelik testleri idrarda HCG (Human Chorionic Gonadotropin) varlığını ölçer. Gebelik durumunda salgılanan bu madde aynı zamanda bazı testis tümörlerinde de salgılanmaktadır. (Koryokarsinomların tümünde, embriyonal hücreli karsinomlarda %40-60 ve pure seminomlarda %7 oranında tespit edilebilmektedir)¹

Koryokarsinomlar oldukça nadir görülmektedir. Bu demek oluyor ki testis kanseri olan erkeklerin çoğunda gebelik testi negatif çıkacaktır.

Testis Kanserinden Ne Zaman Şüphelenmeli?

En sık görülen şikayet, testiste ağrısız büyüme ve şişmedir. Testiste düzensiz yüzeyli sert bir kitlenin ele gelmesi en önemli bulgudur. Bazen ağrı tek bulgu olabilir. Şikayetinizi değerlendirmek üzere hekime başvurmalı ve muayene olmalısınız.

Hikayedeki adama dönecek olursak; erken teşhis ile tedavi olmuş ve eski sağlığına kavuşmuş.

1) Richie JP, D’Amico AV. Urologic Oncology .In: Jacopson A,Lange PH. Testis Tumors : Diagnosis and Staging. USA Elsevier; 2005:567-576

Erkeğin Gebelik Testi Pozitif Çıkarsa” üzerine bir yorum

Yorum bırakın